HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

5 härliga saker vårsolen och ljuset gör för vår hälsa

07 feb, 2022 
kvinna i vårsol och tulpaner i snö
Dagarna blir längre och vårsolen tittar fram – hurra! Här är fem bra saker som sker i vår kropp när våren och ljuset kommer åter.
Annons
TV: 5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-Brand logo
TV: 5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-

Det är under den här tid på året, i slutet av januari och i februari, som dagslängden ökar som mest, sett i minuter med dagsljus. Underbart! Och med ljusare dagar kommer (för de flesta) ett ljusare sinne. Men det är inte det enda positiva som sker – här är fler anledningar att fira ljuset!

Vi blir piggare och gladare

Vårpeppen är inte bara mental, den är också biologisk. Dagsljuset stimulerar våra hjärnor att producera bland annat serotonin, dopamin och kortisol, substanser som gör oss vakna och alerta. Ljuset gör också att halterna av sömnhormonet melatonin sjunker i kroppen.

Vi bildar mer D-vitamin

Framåt vårvintern börjar solljuset åter bli så starkt att det hjälper kroppen att bilda D-vitamin igen. Tillräckligt med D-vitamin är viktigt för vårt välmående på många sätt. Det stärker bland annat immunförsvaret och kan ge skydd mot svår covid. Ytterligare en anledning att ge sig ut på en lunchpromenad!

Annons

Solljus motverkar negativa effekter från skärmljus

Det blåa ljuset från våra skärmar kan bidra till sömnproblem. Men visste du att en stunds solljus på dagen kan motverka den negativa effekten av skärmljus? Det visar till exempel forskning från Uppsala Universitet.

Vi blir mer fertila

Under den ljusa årstiden ökar vår fertilitet. Mäns testosteronnivåer stiger och peakar runt midsommar, och kvinnors ägglossning ökar vid samma tid. Det är säkerligen en av anledningarna till att fler barn blir till under sommaren.

Aptiten regleras bättre

På vintern är vi mer sugna på kolhydrater och sötsaker, eftersom de hjälper till att höja serotoninet. Men ju längre dagarna blir, desto mer stiger serotoninnivåerna naturligt. Nu är ju kolhydrater förvisso vara väldigt härliga och viktiga de med, men en balanserad aptit är alltid fördelaktigt för hälsan.

Och du förresten! Njut av solen, men glöm inte solskydd – året om!

Foto: TT

Källa: Land, Illustrerad Vetenskap, Må Bra mfl

Se också: 5 tecken på d-vitaminbristBrand logo
Se också: 5 tecken på d-vitaminbrist
Annons