4 vanor som kan lindra din psoriasis

16 jan, 2019 
Vanor som kan göra psoriasis bättre.
Psoriasis är en folksjukdom som ofta visar sig som röda, kliande fläckar på huden. Idag finns ingen bot. Men med rätt levnadsvanor kan sjukdomen lindras!
Annons

Psoriasis är ingen hudsjukdom, trots att den oftast visar sig som röda, fjällande fläckar på huden. Istället rör det sig om ett fel i immunförsvaret. Hos en frisk person tar det cirka 25 dagar för en hudcell att bildas, göra sitt jobb och sedan stötas bort. Vid psoriasis tar det fyra dagar. Huden blir röd, kliar och kan få en mjällig skorpa. Anledningen är att immunförsvaret angriper den egna vävnaden och ger en inflammation, oftast i huden.

Sjukdomen kan även sätta sig i lederna och på naglarna. Den ökar också risken för hjärtsjukdom, diabetes typ 2 och mag-tarmbesvär. Varför vet man inte säkert. Generna spelar en stor roll, men sjukdomen kopplas också ihop med svår stress och streptokockinfektioner i halsen.

I dag finns bra behandling, bland annat med krämer som innehåller kortison eller D-vitamin eller ljusbehandling med UVB- och ibland även UVA-strålning. I svåra fall kan man få cellgift som dämpar hudcellernas tillväxt. Det senaste vapnet är så kallade biologiska läkemedel med spruta eller tablett.

Annons

Men även levnadsvanorna spelar en roll för hur svåra besvär man får. Stress, rökning, övervikt och alkoholkonsumtion kan både utlösa och försämra psoriasis.

Tänk på det här om du har psoriasis:

Recept.se Nyhetsbrev

Stressa inte

Har man en genetisk ärftlighet för psoriasis kan svår stress trigga igång sjukdomen. Stress kan också utlösa skov, det vill säga att sjukdomen blossar upp extra kraftigt. Testa gärna stresshantering med hjälp av en sjukgymnast eller med KBT (kognitiv beteendeterapi).

Motionera mera

Vid psoriasis har man en förhöjd risk för hjärtsjukdom och diabetes typ 2. Därför är motion så viktigt – det förebygger följdsjukdomarna av psoriasis!

Ät hälsosamt

Övervikt är vanligare bland dem som har psoriasis. Varför vet man inte men att försöka hålla vikten med en bra kost kan hjälpa, inte minst om man har psoriasis i lederna. Det förvärras nämligen av övervikt. Däremot finns det inte vetenskapligt stöd för att vissa dieter, som att utesluta kött, gluten eller mejeriprodukter, skulle lindra psoriasis.

Annons

Mindre alkohol

Alkohol misstänks trigga igång psoriasis hos den som har det i generna. Har man redan sjukdomen kan alkohol istället förvärra den. Ju mer alkohol man dricker, desto svårare psoriasis tycks man få. Alkohol minskar också effekten av vissa läkemedel mot sjukdomen.

Källor: Psoriasisförbundet, Läkartidningen mfl  Foto: TT

Läs mer:

Min psoriasis försvann med rätt kost

Detta ska du tänka på om du lider av psoriasis

Supermodell hyllas för modig bild på sin psoriasis

 

Annons