SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

4 saker att tänka på INNAN du väljer plastikkirurgi

06 mar, 2017 
Visste du detta om plastikkirurgi?
Allt fler vänder sig till plastikkirurgi för att rätta till sina kroppsliga skavanker – men det finns några saker kirurgerna vill att du är medveten om innan...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att bättra på sitt utseende med hjälp av kirurgi är ett grepp som funnit i många år vid det här laget – och ett som blir större för varje år. I USA blir det till exempel allt vanligare att kvinnor som fött barn går igenom en så kallad ”mommy makeover” – en mamma-makeover, ett operationspaket som inkluderar bukplastik, bröstlyft och bröstförstoring samt fettsugning.

En undersökning som American Society of Plastic Surgeons gjort visar att 62 procent av mammorna inte skulle ha några problem med att göra en mamma-makeover, om kostnaden inte var ett problem.

Dr Debra Johnson, ordförande i ovan nämnda förening, menar att en plastikkirurg kan ge kvinnor de resultat de vill ha, men att det finns några saker alla borde känna till innan.

Här är fyra viktiga punkter att tänka över innan du lägger dig under kniven.

Läs också: Många väljer att operera brösten

 

Kirurgi kan inte ersätta hälsa

Innan du tar till kirurgi är det bra om du äter nyttig och näringsrik mat, samt tränar och har motion som en rutin. Är du en nybliven mamma som vill komma i form är det viktigt att först äta bra och träna bort dina extrakilon. De bästa kandidaterna för plastikkirurgi är de som är hälsosamma och i bra form.

Annons

Det är dessutom större chans att resultaten efter en operation består om personen redan innan har en hälsosam livsstil. Kirurgi är till för att rätta till de imperfektioner som mat och träning inte kan – exempelvis uttänjd hud eller en trasig magmuskulatur .

 

Är du färdig med graviditeterna?

En skicklig plastikkirurg kan fixa i stort sätt alla kroppsliga förändringar en graviditet kan föra med sig – men också medföra komplikationer. Om du till exempel blir gravid igen kan en tidigare bröstförstoring eller bröstlyft göra det svårt att amma på grund av ärrbildningen.

Mammor som gjort bukplastik kommer att töja ut huden en gång till om de åter blir gravida.

Läs också: När börja magträna efter operationen?

 

Kostnadsfaktorn

Ska du göra plastikoperationer av estetiska skäl kan du räkna med att notan blir rätt saftig. Ett bröstlyft i Stockholm kostar omkring 40 000 kronor och en bukplastik närmade 80 000 kronor. Och förutom detta måste du betala resa och boende om du inte bor i samma stad som kliniken, samt vara borta från jobbet under läkningstiden. Är arbetsförmågan nedsatt har man rätt till sjukersättning under och efter operationen.

Annons

Det är ett ställningstagande du måste göra själv, om ingreppen är värda de pengarna eller om du ska lägga pengarna på resor och annat med familjen – och lära dig tänka att din kropp är bra som den är. Lider du av att kroppen inte är perfekt? Och kommer du verkligen att må bättre efter några svindyra operationer?

 

Det är smärtsamt OCH riskfyllt

För det första är alla ingrepp en risk för hälsan, särskilt om du måste sövas under ingreppet. Det finns inga garantier för att inget går snett medan du är sövd.

För det andra kommer du att ha ont efter operationen, även om graden av smärta skiftar från person till person. Gör du en mamma-makeover – alltså flera ingrepp på samma gång – kommer du att behöva någon som tar hand om dig 24 timmar om dygnet i åtminstone tre dygn, berättar Dr Debra Johnson. Det kan vara svårt om man dessutom har små barn hemma.

Och sedan finns alltid risken för infektion i såren under läkningstiden. Och glöm inte att resultaten inte heller garanterat blir vad du önskat.

Källa: USA Today, m.fl.

Foto: Thinkstock

 

Hemligheten bakom en bra självkänsla

Läs också: Hemligheten bakom en bra självkänsla

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons