SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

4 nackdelar med att sova med fläkt – som du inte visste

28 jul, 2021 
Kvinna som sitter framför en fläkt.
Att sova med fläkt är nästan ett måste under varma sommarnätter. Men faktum är att det finns flera nackdelar med detta, fläkten kan faktiskt till och med göra dig sjuk. Här är några saker som du behöver tänka på om du sover med fläkten på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmenBrand logo
6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmen

Sommarmånaderna innebär inte bara en fin solbränna och långa dagar på stranden – de kan också innebära sömnlösa nätter på grund av värmen. Inte så konstigt att mångas bästa sovpartner är en fläkt med andra ord – men har du koll på nackdelarna med detta?

1. Torr hud

Att ha fläkten på hela natten, speciellt om den är riktad mot din kropp, kan torka ut både din hud och dina slemhinnor. Det kan därför vara bra att smörja in huden med hudkräm, speciellt om du redan har torr hud, och läpparna med lypsyl. Luften från fläkten kan även torka ut ögon och mun. Testa att vinkla bort fläkten från ansiktet och ha ett glas vatten vid sängen.

2. Allergiska reaktioner

Om du har pollenallergi eller någon annan typ av allergi finns det en risk att dina symtom förvärras av fläkten. Fläkten sprider nämligen runt damm och partiklar i rummet vilket ökar risken för att du ska andas in dessa eller få dem i näsan och ögonen.

Annons

3. Ömma muskler

Den kalla luften från fläkten kan göra dina muskler spända och göra att de krampar. Om fläkten står precis vid ansiktet kan du till exempel vakna med en spänd och öm nacke och i värsta fall nackspärr. Försök därför undvika att fläkten blåser kall luft direkt på nacken.

4. Ont i huvudet och bihålorna

Den kalla luften torkar inte ut bara ut hud och slemhinnor utan kan också påverka bihålorna negativt. Du kan dessutom få ont i huvudet om du blir väldigt uttorkad och kall.

Källa: Sleep Advisor

Annons