FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

4 huskurer mot tandvärk – som faktiskt fungerar

22 dec, 2017 
Människor har i alla tider provat mer eller mindre fantasifulla huskurer mot tandvärk. Och vissa kan faktiskt kan funka, enligt modern forskning!
Annons

De gamla grekerna ansåg att grodan hade läkande krafter. Därför skulle den som hade ont i en tand fånga en groda, spotta den i munnen och be grodan att hoppa iväg med tandvärken.

Läs också: 6 vanor som ger dig friska tänder hela livet

Idag skulle väl få av oss tro att en sådan huskur kan göra någon nytta. Men faktum är att vissa huskurer faktiskt kan ha en verkan mot tandvärk, tanndköttsinflammation och tandsten. Här är fyra uråldriga metoder som inte är helt gripna ur luften, enligt Tandläkartidningen:

 

Krossad vitlök

Metoden: En krossad vitlöksklyfta breds ut över tanden.

Så säger forskningen: Vitlök innehåller allicin, ett bakterie- och virusdödande ämne som påminner om antibiotika. Vitlök förebygger även svampinfektion. Det kan därför hjälpa, troligen mest mot tandköttsproblem och tandlossning.

 

Skölja med saltvatten

Metoden: Redan i forna Egypten rekommenderade man munskölj gjort av en tesked salt upplöst i en kopp kokt vatten.

Annons

Så säger forskningen: Saltvatten höjer munnens pH-värde vilket gör att skadliga bakterier inte trivs så bra. Därför kan det vara bra för munnen, men sannolikt bara på kort sikt.

Läs också: Quiz: Kolla vad du kan om dina tänder!

 

Gurgla med olja

Metoden: Så kallad Oil Pulling med kokos- eller sesamolja är populärt bland annat inom den gamla indiska läkekonsten ayurveda. Munnen ska sköljas med oljan i upp till tjugo minuter och sedan spottas ut.

Så säger vetenskapen: Oil Pulling kan enligt modern forskning hjälpa mot tandsten och tandköttsinflammationer. Detta för att oljan spolar loss bakterier och virus från tänder och tandkött.

 

Tugga kryddnejlika

Metoden: Några kryddnejlikor tuggas väl vid tandvärk.

Så säger vetenskapen: Eftersom kryddnejlikor innehåller eugenol, som är antiseptiskt och lokalbedövande, kan det hjälpa vid tandvärk. Eugenol används idag även inom tandvården.

Läs också: Kaffet som inte missfärgar dina tänder

 

Fakta: Nej, det här funkar inte:

Ta bort tandmasken

Tandmasken dök upp redan 5000 år före Kristus och har härjat ända in i 1800-talet i Europa. Tanken var att tandvärk orsakades av en mask. Drog man ut den, försvann värken. Troligen var det själva tandnerven man förväxlade med en mask. Att avlägsna tanden och nerven kunde förstås lindra värken, men ofta resulterade det i en inflammation i käkbenet istället.

Foto: IBL

Annons