4 enkla knep för att snabbt bli av med dålig andedräkt

Det kan kännas pinsamt att ha dålig andedräkt, även om det egentligen inte är något att skämmas för. Alla har det, då och då.

Den dåliga lukten kommer nästan alltid direkt från munnen på grund av bakterieansamlingar, men vissa halsinfektioner eller mag-, lever- och njursjukdomar kan också ge dålig andedräkt. En del mediciner kan också påverka andedräkten.

Men det finns knep att ta till!

Förutom att borsta tänderna med en rejäl klick tandkräm (helst två centimeter lång) två gånger om dagen i 3 minuter per tillfälle, så kan du testa något av dessa fyra knep!

1. Skrapa tungan

Om du upplever dålig andedräkt och inte redan har en tungskrapa, kan det vara hög tid att skaffa en. Den illaluktande beläggningen på tungan får du nämligen enkelt bort med en tungskrapa.

En vanlig mjuk tandborste fungerar också, men tungskrapan är speciellt utformad för att skrapa hela tungan i ett drag. Dra 4-5 gånger över tungan och skölj sedan munnen.

En tungskrapa är ett effektivt redskap för att slippa dålig andedräkt!

2. Drick vatten

Andedräkten brukar bli mer illaluktande om vi är torra i munnen, eftersom bakterier trivs bättre när salivproduktionen är låg. Därför brukar andedräkten vara som sämst på morgonen. Kroppen drar nämligen ner på salivproduktionen under natten och då luktar du mer ur munnen.

Se därför till att alltid hålla munnen fuktad genom att dricka vatten, speciellt på morgonen, men gärna under hela dagen. Om du till exempel talar mycket i ditt arbete eller andas mycket genom munnen kan du lätt bli torr i munnen, och behöver dricka mer vatten för att slippa lukten.

3. Använd munskölj

Idag finns det mängder av olika munsköljningsmedel i butiken. Munsköljningsmedel som innehåller zink minskar den dåliga andedräkten genom att binda svavelföreningar. Berätta om dina besvär på ett apotek och få hjälp med att välja ett medel som passar dina besvär bäst.

4. Skölj med salt och vatten

Det finns även gamla husmorsknep att ta till om du inte har en tungskrapa eller munsköljningsmedel i närheten! Tandläkaren Sara Matak tipsar om ett knep i Aftonbladet. Nämligen att skölja munnen med vatten och salt, eftersom kombinationen är bakteriedödande. Hon menar att det ger ett snabbt resultat och kan vara ett bra tillägg till tandborstning och tandtråd.

När och var ska jag söka vård?

Upplever du att du har så pass dålig andedräkt att det påverkar ditt liv? Enligt 1177 Vårdguiden är det dags att kontakta en tandmottagning om du har följande problem:

  • Du tycker att andedräkten luktar illa, även efter tandborstning.
  • Du har en beläggning på tungan som du inte kan få bort själv.
  • Du har haft muntorrhet en längre tid.
  • Du tänker mycket på att du har dålig andedräkt.

Källa: 1177 Vårdguiden, Aftonbladet Foto: TT

LÄS MER: 

Farligt eller normalt? Det här säger din tunga om din hälsa

Parodontit – tandsjukdomen som kan skada hela kroppen

15 smaker som du antingen älskar eller hatar

Utvald läsning