3 misstag du aldrig ska göra med bråkiga barn

Tips på hur du kan bemöta ett argt barn.

Du kommer hem efter en lång arbetsdag. Energinivån är inte på topp och du börjar räkna upp allt som måste göras. Samtidigt kommer ditt barn in och kräver att få spela på iPaden för ”det har du ju lovat”.

Du säger att det får vänta till efter maten men i stället för förståelse börjar ditt barn att kalla dig för både det ena och det andra otrevliga.

Allt från ”du är dum” till ”jag hatar dig” slungas plötsligt åt ditt håll och du vill bara att attacken ska få ett slut. Det som började som ett barn som testade dig har nu övergått i ett barn som mobbar dig.

Så vad ska du göra, och vad ska du inte göra i en sådan situation?

Här ger psykoterapeuten Sean Grover, författare till boken When kids call the shots, sina bästa tips.

 

3 vanliga misstag

1. Att vika ner sig

Att ge efter för barns vilja och krav behöver inte alltid vara fel, men att göra det när ditt barn behandlar dig illa blir i praktiken att belöna aggressivt beteende. Det blir att säga ”mobbning fungerar”.

2. Bestraffa

När ditt barn mobbar dig är det svårt att inte reagera starkt och möta med samma medel. Men att svara med ilska och bestraffningar skapar en bitter kultur i familjen. Föräldrar som lutar sig mot bestraffningar lär sina barn att det finns en vinnare och en förlorare. Barn som ofta bestraffas blir föraktfulla och bittra vilket kan leda till flera negativa spår.

3. Förhandla

En annan vanlig strategi är att försöka förhandla fram en lösning. Du försöker se det från ditt barns perspektiv vilket är naturligt. Men man ska komma ihåg att om ni startar en förhandling och ditt barn får som hen vill efter att ha betett sig så illa blir lärdomen att det dåliga beteendet kan leda till något gott. Det är inte en bra lärdom. Det kan också leda till att ditt barn börjar använda sig av förhandling för att göra sådant som hen ändå ska göra, som att städa eller göra läxorna.

3 saker att göra istället

1. Trappa ner

Det bästa du kan göra när ditt barn skriker och hotar är att behålla lugnet och ledarrollen. Försök att ta en paus för att låta er båda lugna ner er, för när ditt barn är så upprört är risken överhängande att allt blir värre om du försöker resonera. Ta en paus och lugna er på varsitt håll innan ni försöker samsas.

2. Bekräfta ditt barns känslor

Det är alltid bra att visa för ditt barn att du förstår hens känslor. Föreslå att ni tar något att äta först, att ni båda kommer må bättre. Bekräfta att ditt barn har rätt att vara arg och försök få henne att förklara varför hen är så arg. Uppmuntra moget beteende och kommunikation. Att lära sig brottas med och hantera frustration genom kommunikation är mycket bättre för barnen än något de känner att de vill ha i stunden.

3. Belöna moget beteende

När ditt barn går med på att hantera situationen på det mogna sätt du föreslår är det viktigt att belöna det och visa att du uppskattar barnets ansträngning.

Källa: Psychology Today

Läs mer:

5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

10 saker alla föräldrar borde säga till sina barn