11 sömnstörningar som är så obehagliga att du blir mörkrädd...
Sömn är otroligt viktigt för att vi ska fungera och må bra. Det räcker med en dåligt natt för att det ska påverka oss hela dagen – vi får sämre koncentrationsförmåga, sämre minne, lägre energinivå bland annat.
Men för vissa människor är sömnen i sig den stora skräcken. Här har vi samlat elva olika sömnstörningar – som får mardrömmen att verka mysig.
Sömngångare
Uppemot 40 procent av alla barn går någon gång i sömnen, så kallad somnambulism, och för en liten procent följer vanan med i vuxen ålder. Den som går i sömnen har öppna ögon och kan ta sig runt som vanligt, men går inte att kontakta.
Anledningen till att vissa går i sömnen är att de befinner sig i djupsömn, men de delar av hjärnan som styr vakenhet aktiveras av misstag.
Läs också: 8 saker du inte visste om dina drömmar
Nattskräck
Liksom med sömngång är det som händer vid nattskräck att delar av hjärnan aktiveras när de inte borde. Även nattskräck drabbar främst barn och unga, och det som händer är att barnet börjar skrika av rädsla i sömnen, samtidigt som pulsen går upp och andningen blir snabbare – men går inte att väcka.
Barnet befinner sig då i djupsömn, men råkar ut för att hjärnans rädslocentra aktiveras.
Sömnsex
Detta är en variant av sömngång, men där den drabbade utför sexuella handlingar medan den befinner sig i djupsömn. Oftast rör det sig om oskyldiga och små rörelser, men det har hänt i Sverige, 2014, att en man frigivits för våldtäkt efter att ha påstått sig lida av åkomman och därför inte kunde anses skyldig.
Läs också: Sovställningen som kan ge dig mardrömmar
Kleine-Levins syndrom
Det här är en sjukdom som beror på ett fel i en region i hjärnan, thalamus, som styr balansen mellan sömn och vakenhet. Den drabbar främst tonåringar, och kan få dem att sova ovanligt länge, ibland upp till 21 timmar åt gången.
Det är en tungsömn och tonåringen är antagligen väldigt svårväckt, antagligen därför kallas åkomman också ”törnrosasömn”.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Exploding Head Syndrome
Den som lider av EHS vaknar ofta plötsligt till vad de anser vara ett högt pangande ljud, som från ett gevär eller explosion. Vissa ser även ett ljussken i vakningsögonblicket. Läkare tror att Exploding Head Syndrom beror på att de hjärnceller som uppfattar höga ljud aktiveras.
Läs också: Det säger dina drömmar om din hälsa
Sömnparalys
Många som drabbas av sömnparalys tror att de har fått en stroke. Vid insomning eller uppvaknande kan den som drabbas uppleva att hen inte kan röra kroppen alls – trots att man är helt vaken och klar i huvudet.
Anledningen tros vara att den del av hjärnan som styr motoriken fortfarande sover. Narkoleptiker lider ofta av sömnparalys.
Hypnogog eller hypnopomp hallucination
Har det hänt att du varit med om att någon gått förbi dig eller pratat, trots att du är ensam och ligger i sängen? Då är det antagligen inte spöken som intagit hemmet, du har nog upplevt hypnogog (vid insomnandet) eller hypnopomp hallucination (vid uppvaknandet).
Läs också: Vad betyder drömmarna? Så tolkar du dem!
Orsaken är troligtvis att hjärnan befinner sig mellan vaket och sovande tillstånd, och det du upplever egentligen är innehåll från dina drömmar. ”Hallucinationerna” är vanligtvis optiska eller akustiska, och kan leda till stark ångest hos den som drabbas.
Tillståndet utlöses ofta av stress och sömnbrist eller liknande.
Somnilogi – att prata i sömnen
Att man pratar i sömnen kan hända oavsett vilket stadie av sömn du befinner dig i – det finns nämligen inga entydiga mekanismer.
Tidigare trodde man att vad som sades i sömnen kunde ha några underliggande psykologiska budskap, men den teorin lever inte längre. Den som sömnpratar kan har tydliga och djupa dialoger eller monologer, eller mumla helt osammanhängande ord eller bara stöna och ge läten ifrån sig. Läs mer om somnilogi här!
Läs också: MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn
Sängvätning
Enures kallar det också när man väter sängen. Även här är det barn och unga som drabbas värst. Att man kissar på sig när man sover beror oftast på att nervsystemen kring blåsan inte är helt utvecklade än, och när blåsan fylls medan man sover ökar trycket på den.
Problemen gör ofta att föräldrar bär upp sovande barn och sätter dem på toaletten en sväng på sena kvällen.
Läs också: Ny studie: Så går sängvätande ut över barnets sociala liv
Narkolepsi
Narkolepsi är en ovanlig hjärnsjukdom som gör att den som har det drabbas av plötsliga sömnattacker med REM-sömn, vilket ofta ackompanjeras av kataplexi (försvagad muskeltonus) och sömnparalys.
Narkolepsi hos människor orsakas av att en grupp nervceller i hjärnan som är inblandade i regleringen av sömn och vakenhet dör, troligen efter att kroppens eget immunförsvar angripit dessa celler i en så kallad autoimmun reaktion.
Läs också: Hur mycket ska man sova per natt?
Sömnmyokloni
Sömnmyokloni innebär att man lider av periodiska benrörelser i sömnen. Benrörelserna kan vara så häftiga att personen vaknar. Rörelserna kännetecknas av upprepade sammandragningar av den främre skenbensmuskeln, sträckning av tån och återkommande böjning av höften, knät och fotleden. Problemet anses endast vara en egen diagnos om det är ett problem för den som har det.
En anledning till att man får sömnmyokloni kan vara posttraumatisk stress, särskilt i äldre åldrar. Myokloni kan även uppstå i vaket tillstånd, då på grund av exempelvid epilepsi, särskilda läkemede eller på grund av Creutzfeldt-Jakobs syndrom.
Källor: Illustrerad Vetenskap, Hälsoliv, National Sleep Foundation, Dagens Nyheter, 1177 Vårdguiden, Karolinska Institutet Foto: IBL
Behöver du sova mer? 7 saker du ska testa
Läs också: Behöver du sova mer? 7 saker du ska testa