11 sätt att boosta ditt välmående i sommar – som inte är träning

Tips för att boosta ditt välmående i sommar

Känner du att det vore på sin plats med en rejäl investering i din egen hälsa, men är inte sugen på att vare sig hasa runt i löpspåret med blossande kinder och väsande andning eller att leva efter bestämda kostregler?

En löptur eller ett tufft styrkepass kan (faktiskt) vara riktigt skönt, det gäller bara att hitta sättet att göra det som passar dig – då kommer glädjen i träningen automatiskt. Men om du ännu inte är frälst finns det gott om sätt att boosta hälsan som är riktigt härliga både just nu och i längden. Kolla bara in den här inspirerande listan:

1. Kallbada

Okej, nu kanske sommaren inte är högsäsong för kallbad – men här kommer alltså en anledning att inte fega innan temperaturen stigit till normala sommartemperaturer. Kalla bad minskar smärta, lindrar stress, förbättrar immunförsvaret, blodcirkulationen, minnet och självkänslan. Det gör dig dessutom gladare av alla de lyckohormoner som utsöndras vid växlingarna mellan värme och kyla!

2. Meditera

Forskning har visat på flera fördelar med meditation, bland annat kan det bidra till en ökad känslomässig balans med bättre förmåga att hantera stress och mer mindfulness i tillvaron. Den leder också till exempelvis lägre blodtryck och ökad mental prestationsförmåga.

3. Dricka (goda) nyttiga smoothie och juicer

Man bör inte dricka allt för mycket juicer och smoothies eftersom det mättar sämre att dricka grönsaker och frukter än att tugga dem. De är dock ett fantastiskt sätt att få i sig den dagliga dosen frukt och grönt och andra nyttigheter. Men det är viktigt att se till att det smakar gott också.

Överdriv inte det gröna, för då kommer det att smaka gräs oavsett. Men en lagom portion grönt tillsammans med söta frukter, en liten dos syrlighet, någon krydda; kanske ingefära eller kanel och någon form av mättande proteinkälla blir ofta en både god och näringstät mix. 

En favorit är den här för två personer: 2 små bananer, en näve spenat, en halv tumme ingefära, 1 deciliter keso, 3–4 dl valfri kombination av mandelmjölk/havremjölk/vaniljyoghurt/juice – vad du tycker om och har hemma, 3 dl fryst mango, 4 puckar fryst passionsfrukt och en skvätt juice av lime eller citron. Mixa och njut!

4. Vit månad

En vit månad gör dig både piggare och minskar ångest. Det är dessutom bra för dina kost- och träningsvanor, sömnen, levern, blodtrycket, ekonomin, dina sociala relationer, ja – listan är lång. 

5. Yoga

Vissa former av yoga är definitivt träning – men andra typer av yoga är mest balsam för själen. Många föredrar de som är en kombination, där man blir starkare och smidigare och får bättre kroppsuppfattning utan att det känns allt för jobbigt.

Yoga bidrar också ofta till en mer förlåtande inställning till den egna kroppen och boostar både självkänslan och hjärnverksamheten. Dessutom är det ett bra botemedel mot stress, depression och ryggont. Och mycket, mycket mer.

6. Dansa

Att dansa frigör dopamin och serotonin, hormoner som minskar stress och ökar lyckokänslor. Det är dessutom bra för både hjärnan, koordinationen och konditionen – så dansa som att ingen ser dig i sommar!

7. Välj till istället för att välja bort

Få saker är så omotiverande som att försöka sätta, och hålla, en ny kosthållning genom att välja bort goda, men onyttiga saker. Då är det ett mycket bättre recept för framgång att välja till goda, nyttiga saker.

Boosta dina måltider med dina nyttiga favoriter, och lägg gärna lite extra pengar på att välja frestande råvaror som räkor, avokado, salmalax, färska bär och färska kryddor. Förmodligen kommer matnotan att gå på ett ut ändå eftersom ditt sug kommer att minska och du kommer att köpa färre onyttiga spontangrejer.

8. Ta långpromenader

Raska promenader ger dig många hälsofördelar. De ökar både uthålligheten och blodcirkulationen samtidigt som det hjälper dig med att både hantera stress och att hålla formen. 150 minuters fysisk aktivitet i veckan minskar dessutom risken för vissa cancerformer enligt WHO.

9. Sov

Längre perioder av för lite sömn kan orsaka magproblem, inlärningssvårigheter, dåligt fokus, humörsvängningar, viktuppgång, minskad sexlust och en hel rad andra hälsobesvär. Prioritera din sömn så ger du kroppen en chans till återhämtning i sommar.

10. Digital detox

Bli mer närvarande i ditt eget liv och slipp jämförelsehets och prestationsångest. Rensa i dina sociala flöden och sätt upp egna digitala gränser för när och hur mycket du ska surfa. På köpet får du mer tid till annat, som att vårda relationerna med dina närmaste och utveckla dina hobbies.

11. Skogsbada

Naturen gör underverk för vårt välmående. Ny svensk forskning visar att naturen till och med slår läkemedel när det gäller att bota stressjukdomar och utmattningssyndrom. Promenera, läs en bok, grilla, gör en cykelutflykt, packa fikakorgen, bada – det finns massor av härliga saker att göra som blir ännu bättre om du tar dig ut i naturen.

Bonustips för dig som vill komma igång med träningen

Ja, det här är ett träningstips. Men vi kunder inte låta bli. Vi tycker nämligen att det är viktigt att veta att många går ut alldeles för hårt när de tränar. För de flesta är nyckeln till att hitta den riktiga kärleken till träning att börja så lugnt och kort att man nästan skäms – och komma hem med känslan att man verkligen hade mer att ge och tanken på nästa pass inte skrämmer en det minsta. Låt lusten att vilja öka komma successivt, stressa inte!

Bildkälla: TT

Samtliga källor: Tidigare artiklar från MåBra.

Läs mer:

Martina Haaag: Spring så sakta att du kan SMS:a samtidigt

Träning gör dig yngre – 12 sätt du ser och känner det på

Vila smartare i sommar – så varvar du ner på bästa sätt

Utvald läsning