TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Martina Haags löpartips: "Spring så sakta att du kan sms:a samtidigt”

28 jan, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Martina Haag ger sina bästa löpartips för nybörjare.
Glöm allt vad prestation och tidtagning heter. Låt löpningen vara ett sätt att umgås och en naturupplevelse, det är Martina Haags tips till dig som vill börja springa.
Annons

Mångsysslaren Martina Haag har inga problem att hålla sig sysselsatt. Just nu är det både en ny roman, en kokbok och ett filmmanus på gång och när vi pratar med henne sitter hon i bilen på väg till en läsarkväll där hon ska möta sina läsare, snacka och signera böcker.

Bland romaner och krönikesamlingar i hennes bibliografi hittar vi också boken Heja heja!, en bok om löpning. För springer, det gör Martina. Mycket och långsamt.

– Det började efter mitt fjärde barn. När man har fått barn så går ju magen tillbaka till det normala efter ett tag, efter barn nummer två tar det lite längre tid och efter det tredje hann inte min mage tillbaka innan jag var gravid igen. Efter det fjärde barnet var det segt och folk kom fram och bara ”Ååh! Ska ni ha en femte unge? Ni är inte kloka!” Och jag bara ”Nej, det är nog bara en semla”. De kände sig dumma och jag blev ju lite ledsen, säger Martina Haag.

Kommentarerna om att hon var gravid fick henne att vilja göra något åt det. Och att äta mindre kändes inte aktuellt.

Annons

– Jag tror verkligen inte på bantning, jag tror att det är jättedumt. Så fort jag tänker att jag kanske skulle ta och hålla igen lite blir jag yr och måste gå och ta en smörgås, skrattar Martina Haag.

”Jag kan inte pressa mig. Jag vill bara ha det trevligt”

Alternativet som fanns kvar var att börja röra på sig. Med fyra ganska små barn var tiden som blev över till Martinas träning begränsad och hejarop om att börja springa ekade runt henne.

– Om man ska börja på en kurs i jazzdans eller så måste man vara på en viss plats en viss tid varje torsdag, eller så är det för mycket prylar. Det går inte. Men så hade jag kompisar som var löparmänniskor som älskar löpning och de bara ”Kom igen!”, berättar Martina Haag.

Det var inte kärlek vid första löpsteget och Martina insåg snart att det här med att springa fort inte var något för henne, utan hittade i stället på ett sätt att springa som är mycket långsammare än vad de flesta springer.

Annons

– Jag är ju bygd på fel sätt för att kunna springa fort. De som är duktiga ser ut som kolibris, jag är mer som en dront. Jag kan inte pressa mig, jag tycker att det är obehagligt. Jag vill bara ha det trevligt, säger hon.

Hon insåg att det du upprepar till slut kommer att ge resultat, så hon fortsatte springa. Och hon fick med sig många av de andra mammorna i Bromma där hon bodde, eftersom det gick så långsamt. Hon säger att vem som helst kan springa om man inte har skador.

– Jag kan baxa runt vem som helst en mil. Jag springer ju så långsamt att jag kan sms:a samtidigt. Tanter med rollatorer går förbi mig när jag springer, skrattar Martina Haag.

Martina Haags 9 bästa tips för dig som vill börja springa (eller om du vill ta dig ur en löparsvacka):

1. Börja lugnt och öka sakta

Börja springa kanske bara fem minuter åt gången. Öka sedan med en minut och en till och en till. Utgå från din egen förmåga, då hinner leder och ligament utvecklas med dig och du slipper skada dig. Tio meter är jättemycket längre än ingen meter.

Annons

2. Berätta för andra

Skriv in i almanackan att du ska springa, om så bara fem minuter. Berätta också för tre kolleger att ”I kväll ska jag testa att springa i fem minuter” och be dem fråga dig dagen efter hur det gick. Det tar emot att behöva säga att det inte blev av och ge en jättedålig ursäkt.

3. Belöna dig själv

Ge dig själv jättemycket presenter och belöna dig. Första gången jag kunde springa 15 minuter utan att stanna köpte jag ett par riktiga löparskor. När jag hade sprungit i 30 minuter köpte jag ett löparlinne. Nya träningskläder gör att du känner dig så sportig!

4. Ha planer för fällorna

Om du tittar ut genom fönstret kan du hitta på ursäkter oavsett vad du ser. ”Oj, det har snöat, jag kommer att halka. Oj, det regnar, jag kommer att bli förkyld. Oj, så mycket folk, det blir svårt att komma fram. Oj, inga andra är ute, tänk om det har hänt något. Oj, stekande sol, det blir för varmt för springa i”. Det här är bara mentala hinder som du sätter upp för dig själv. Stick ut och spring oavsett vad du ser genom fönstret.

Annons

5. Gör dig redo

Om du ska springa efter middagen, sätt på dig löparkläderna direkt när du kommer hem. Så att du är redo att sticka ut.

6. Skaffa en löparkompis

När man springer så långsamt som jag gör märker man knappt att man springer för att man bara pratar och pratar. Jag har helt slutat gå och fika med mina kompisar, utan vi sticker ut och springer och pratar i stället. Dessutom kommer det att bli lättare om du har någon som står och väntar på dig ”Hallå, skulle vi inte sticka ut och springa, eller?”.

7. Strunta i prestationer

Att du springer överhuvudtaget – och dessutom gör om det – är jättebra.

8. Anmäl dig till ett lopp

Det kan vara ett litet lopp på fyra eller fem kilometer. Då måste du gå ut och springa. Jag har sprungit en miljard lopp, men jag kommer alltid sist. Men det är roligt att springa lopp och det är den enda gången jag lyckas pressa mig när jag tänker att jag ska springa om den där gubben med skägg till knäna som är 400 år gammal. När jag springer maraton gäller det bara att överleva. Då pressar jag mig inte och bryr mig inte ens om att springa om löparen med ett ben.

Annons

9. Satsa på låtlistan

Ha en jättebra låtlista på Spotify med låtar du gillar att springa till. Det är nog inte dina favoritlåtar eller de du är bäst på att dansa till. Jag vill springa till bombastisk musik och musik där jag kan leva mig in i texten, till exempel I’m still standing med Elton John. I mitt vinterprat i P1 från 2014 har jag med alla mina favoritlöplåtar.

Foto: Anna-Lena Ahlström

 

Martina Haag är en av profilerna på årets MåBra-resa!

Läs 5 snabba frågor med Martina Haag om hälsa, löpning och resan här!

Yoga på stranden vid Spanska solkusten.

INFO OM RESAN:

När: 8-15 maj 2019.

Var: Playa Granada Club Resort & Spa, Spanska solkusten. Hotellet ligger i Motril på kuststräckan Costa Tropical som har 320 soldagar per år.

Pris: 15 950 kr. Avser del i dubbelrum.

Flyg från: Stockholm och Köpenhamn.

Vad som ingår: Flyg, boende med all inclusive, transfer, fullspäckat träningsprogram, träningsmatta, underhållning och inspirerande föreläsningar/workshops.

4-stjärnigt all inclusive-hotell

Vill du följa med på resan? Boka här!

Läs mer:

Så ska du äta för att maxa din löpning

7 anledningar att älska terränglöpning

Annons