102-åriga Angelina Freidman överlevde spanska sjukan och covid-19 två gånger

Angelina Freidman
Slå på ljud

Som bebis 1918 överlevde hon spanska sjukan-pandemin som kostade 50 miljoner människoliv, varav många var annars friska unga vuxna.

Nu har 102-åriga Angelina Friedman också överlevt två omgångar av covid-19. När hon nyligen firade sin 102-årsdag hade hon precis varit sjuk i pandemiviruset för andra gången, berättar hennes dotter Joanne Merola för WPIX.

– Hon har inte bara slagit covid vid 101 års ålder, hon har slagit det vid 102 år ålder, säger dottern Joanne Merola.

Dottern berättar att hon fick ett telefonsamtal i slutet av oktober från det ålderdomshem där Angelina Friedman bor, där de berättade att 102-åringen testat positivt för corona igen. Beskedet kom bara sex månader efter att hon först drabbats av sjukdomen, som anses vara extra farlig för personer över 70 år.

– Hon hade symptom – feber och torrhosta. De trodde att hon kanske hade influensa, säger dottern och konstaterar att mamman har en järnvilja och vill överleva.

– Hon är inte den äldsta som överlevt corona, men hon kan vara den äldsta som överlevt det två gånger.

Angelina Freidman överlevde två pandemier och cancer

Pandemierna är inte det enda som Angelina Friedman har ställts inför under sin långa livstid. Hon är den enda av 11 syskon som fortfarande lever, och när både hon och maken drabbades av cancer var hon den enda som överlevde.

– Min mamma är en överlevare. Hon har överlevt missfall, inre blödningar och cancer. Hon och min pappa fick cancer samtidigt. Hon överlevde. Han gjorde inte det, säger dottern till WPIX.

Det har under pandemin varit närmare 14 miljoner bekräftade fall av corona i USA, och 272 000 personer har dött i sjukdomar relaterade till sjukdomen, enligt New York Times.

LÄS MER

90-åriga Margaret först i världen att vaccineras mot corona

Nya beskedet: Det här gäller i jul

Corona: Så många kan ha återsmittats i Sverige