Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Järnbrist – 10 tecken på att du lider av det

21 nov, 2016 
Järnbrist kan göra dig trött och blek.
Järnbrist är vanligt. Enligt en dansk studie har hela 40 procent av kvinnorna järnbrist. Får du också i dig för lite järn? Här är några varningstecken som du bör vara uppmärksam på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Trötthet

Kroppen använder järn för att tillverka hemoglobin – ett protein som finns i röda blodkroppar med uppgiften att transportera syre. Om man inte har tillräckligt med röda blodkroppar kan man börja känna sig trött och utmattad.

2. Blek hy

Järnbrist kan leda till att hyn ser ovanligt blek och livlös ut. Det beror på att underskottet försämrar blodcirkulationen och orsakar brist på röda blodkroppar.

3. Röd eller rosa urin

Om man äter rödbetor och sedan märker att urinen blir rödaktig så kan det bero på järnbrist. Det drabbar visserligen 10-14 procent av befolkningen totalt, men bland de som har har underskott på järn är siffran betydligt högre.

4. Svaga naglar

Tunna, spröda eller buckliga naglar kan vara ett tecken på järnunderskott.

5. Problem att klara din vanliga träning

Klarar du inte av att lyfta lika tungt i gymmet som tidigare, även fast du inte slarvat med träningspassen? Det kan bero på att du drabbats av järnbrist, enligt en studie från Cornell University.

Annons

Järnbrist? Testa ett ANNONS tillskott med järn och c-vitamin från ANNONS Apoteket.ANNONS Läs mer och köp här.

Järntillskott från Apoteket.

6. Du blir ofta sjuk

Om man ofta är sjuk – och speciellt om andningsorganen påverkas – så kan järnbrist vara den bakomliggande orsaken.

7. Träningsvärk

Träningsvärk drabbar de flesta någon gång vid hårdare träning än vanligt. Men i vissa fall kan det bero på järnbrist. Om man inte får i sig tillräckligt med järn blir det svårare för musklerna att återhämta sig efter träning. Det leder till träningsvärk.

8. Andfåddhet

När man inte får i sig tillräckligt med järn så blir det svårare för kroppen att tillgodogöra sig syre. Då blir man lättare andfådd – både på gymmet och till vardags.

9. Koncentrationssvårigheter

Järnbrist kan påverka hjärnans signalsubstanser så att de börjar fungera sämre än tidigare. Det kan leda till att man får svårare att koncentrera sig.

Annons

10. Apati

En annan konsekvens av signalsubstansernas försämrade funktion kan vara att man börjar känna apati och likgiltighet till sådant som tidigare varit källor till glädje – till exempel familj, vänner och arbete.

Källa: Iron – should the supply in the Danish population be improved? Food Report 2002:18 Ministry of Food, Agriculture and Fisheries Food Directorate

AV: Elin Lenander BILD: IBL

Läs mer:

Trött, sjuk och deppig? Du kanske har näringsbrist!

Nutritionisten: Sug är inget tecken på näringsbrist

Alltid trött? De 7 vanligaste orsakerna!

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.

Alltid trött – här är de vanligaste orsakerna

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Maximera dina chanser att hålla dig frisk hela hösten! Här är maten som boostar ditt immunförsvar och skyddar dig mot säsongens virusinfektioner.

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Annons