SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

10 saker som ökar risken för en blodpropp

10 nov, 2016 
Minska risken för blodpropp
En blodpropp är liten men livsfarlig, och kan drabba vem som helst. Men det finns saker du kan tänka på för att minska risken att det händer dig – här listar vi 10.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)Brand logo
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)

Blodproppar är obehagliga saker. De bildas när blodkroppar levrar sig till små, små klumpar i ådrorna, oftast i benen. Men en om en blodpropp i ett ben lossnar kan den följa med cirkulationen upp till lungorna, och det är då den är som farligast eftersom den kan hindra lungorna från att fördela syre som de ska. Ett tillstånd som kan ha dödlig utgång.

Symptom på blodpropp i benet kan vara svullnad, ömmande vader och rodnad. Misstänker du att du har en blodpropp i benet ska du genast uppsöka din vårdcentral, men handlar det om lungorna är det akuten som gäller. Blodproppar i lungorna kan visa sig genom bröstsmärtor, hållsmärtor, trötthet eller försämrad kondition.

Men det finns några saker du kan undvika för att minska risken för att en blodpropp uppstå. Här listar sajten Prevention 10 av dem:

1. Ställ dig upp!

Att sitta ner i långa perioder, som på en flyg- eller tågresa eller när du sitter framför datorn på jobbet hela dagarna, hindrar blodcirkulationen i benen vilket underlättar för blodproppar att bildas. Res på dig, gå några steg, eller rör åtminstone på fötterna för att hålla igång blodet.

Annons

Stå upp – och rädda ditt hjärta

2. Gravid? Sluta inte röra dig

Vid graviditet ökar mängden östrogen i blodet – något som kan förvärra flera bidragande faktorer till blodproppar. Graviditeten ökar dessutom trycket på både bäcken och ben. Risken för blodpropp är förhöjd upp till sex veckor efter förlossningen. Så: Förutsatt att du är frisk i övrigt är rörelse under graviditeten att rekommendera.

3. Koll på ditt BMI

Fetma har en negativ inverkan på både rörlighet och blodcirkulation – alltså ökar risken för blodproppar. Men även din längd kan påverka. Kvinnor längre än 167 cm och män längre än 183 cm löper större risk för proppar, då blodet har en längre väg att färdas vilket riskerar att göra cirkulationen svagare.

4. Hjärtrytmen

Många med oregelbunden hjärtrytm har det utan att veta om det, men det kan vara en faktor bakom blodproppar. Vid den här typen av problem är det i första hand hjärtat som riskerar att drabbas av en propp, då blodet inte alltid pumpas ut i hjärtats kammare utan istället koagulerar i den övre hjärtkammaren. I värsta fall kan den lossna och färdas via blodet upp i hjärnan och orsaka en stroke. Vet du med dig att du har oregelbunden hjärtrytm kan det vara bra att vara extra uppmärksam på symptomen.

Annons

5. Fel preventivmedel

P-piller och andra preventivmedel med östrogen och progesteron kan öka riskerna för blodpropp. Detsamma gäller vissa hormonbehandlingar. Prata med din gynekolog och se till att denne är medveten om din eventuella sjukdomshistoria, så kan ni hitta ett preventivmedel som passar just dig.

6. Cancer

Vissa typer av cancer kan öka de substanser i blodet som orsakar blodproppar. Cancer i hjärna, äggstockar, tjocktarm, mage, lungor och njure är de med högst risk. Det finns även vissa behandlingar mot cancer som kan öka propprisken, varför vet man inte säkert, men forskare tror att det kan handla om att behandlingarna skadar blodkärl eller minskar reduktionen av det protein som motverkar blodproppar. Skadade blodkärl utsöndrar ämnen som koagulerar blodet.

Cancer är förstås svårt att skydda sig från – men det finns saker du kan göra, som att…

7. …sluta röka!

Det finns ämnen i cigaretter som kan skada blodkärlen i din kropp. Och skadade blodkärl som som sagt förmågan att utsöndra koagulerande ämnen.

Annons

8. Operationsbordet

Kirurgi, och då särskilt kring ben, höfter och nedre magregionen, kan bidra till att blodproppar bildas. Detta både på grund av att blodkärl skadas under själva operationen och för att man efter ett sådant ingrepp kommer att vara immobil ett tag. Större trauma eller skador kan förstås också skada blodkärl och orsaka proppar.

9. Dina gener

Det finns genetiska faktorer vi kan ärva från våra föräldrar, som ökar risken för blodpropp. Ofta märker man inte av dessa faktorer förrän man redan har fått en propp, men vet du med dig att din familj har haft en historia med blodproppar kan det vara bra att vara extra uppmärksam på symptom. Även vissa njursjukdomar, autoimmuna sjukdomar, brist på vissa proteiner och problem med hålvenerna kan påverka.

10. Åldern påverkar

Ju lärde du är, desto större blir risken att drabbas av en blodpropp. Bland 20-åringar får ungefär 1 per 10 000 en blodpropp, medan samma siffra för 70-åringarna är 5 per 1 000. Att åldras är det svårt att ändra på, däremot kan det vara bra att vara medveten om åldersfaktorn och se till att äta rätt samt motionera även på ålderns dagar.

Foto IBL

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Sänk ditt blodtryck

Du kan sänka ditt blodtryck på egen hand. Här är bästa metoderna!

Lär mer: 10 enkla sätt att sänka ditt blodtryck

Annons