HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

10 otippade tecken på att du är smartare än andra

24 jan, 2017 
Kattägare är smartare än hundägare.
Är du kattälskare och vänsterhänt? Då är det stor chans att du är smartare än de flesta omkring dig. Här är tio saker du inte visste är relaterat till ett högt IQ.
Annons

När du förställer dig en väldigt intelligent person kanske du ser ekvationer, glasögon, labbrockar, Einsteinfrisyrer och organiserade skrivbord etc. Lite lagom fördomsfullt, sådär.

Men experter menar att det finns vissa drag som många av våra supersmarta vänner har gemensamt. Här listar vi 10 lite udda personlighetsdrag intelligenta människor ofta har. Känner du igen dig eller någon annan?

Läs också: Stör du dig på smaskande? Då kan du vara ovanligt intelligent

 

Du är vänsterhänt

Alla vänsterhänta har någon gång svurit åt vanliga saxar, bläckpennor och whiteboard-tavlor. Men kanske var de desto mer nöjda på mattelektionerna. En nyligen utförd studie visar att det finns ett tydligt samband mellan vilken hand som är dominant och hur duktig man är på matematik.

Sambandet är dock komplicerat och skiftar beroende på ålder också kön bland annat, men forskarna vill ändå påstå att vänsterhänta har lättare för att lösa matematiska problem.

Annons

 

Du är stökig

Ett välorganiserat och rent skrivbord kanske inte är något att sträva efter när allt kommer omkring. En studie från 2012 visar att personer med stökiga skrivbord faktiskt tänker klarare.

Studien visade att ett stökigt skrivbord eller skyltfönster till en butik tvingar hjärnan att jobba mer effektivt för att reda ut kaoset. Albert Einstein och Roald Dahl är två genier som var kända för sina stökiga skrivbord.

Läs också: Forskare: Du blir smart av rätt mat

 

Du svär – mycket

Enligt en undersökning från 2014 har personer som svär mycket ett större ordförråd. Enligt forskarna är förmågan att använda tabubelagda ord ett tecken på att man har ett mer flytande språk.

Det går helt emot de tidigare teorierna om att personer som svär är dumma och har ett litet ordförråd.

 

Du är rolig

Humor är ett tecken på intelligens, enligt forskare. 2010 kom en studie som pekar på att ett gott sinne för humor är sexuellt attraktivt för att det återspeglar intelligens, kreativitet och flera andra ”bra” gener.

Annons

– Humor signalerar intelligens. Att veta vad som är roligt, kunna säga det i rätt ögonblick och på rätt sätt – det kräver skicklighet, säger Dr Gil Greengross, psykolog vid University of Aberystwyth, till MailOnline.

Läs också: 3 träningsformer som gör dig smartare

 

Du hade en sen sexdebut

En amerikansk studie från 2010 visar att tonåringar som ägnar sig åt sex är mindre intelligenta än de som inte har det.

Tonåringar med ett stort vokabulärt förråd var betydligt mindre benägna att ha haft sin sexdebut tidigt. Till och med till synes oskyldiga kärlekstecken som att hålla handen eller pussas hade tydlig påverkan på de vokabulära testen.

 

oro-kvinna

Du oroar dig jämt

Personer som oroar sig för framtiden eller grämer sig över sådant som har hänt och negativa minnen är ofta mer verbalt intelligenta, enligt en studie som publicerades förra året.

Annons

Men: Personer som oroar sig över samtida sociala situationer, som oroar sig över att verka konstiga eller dumma i sociala sammanhang, hade i genomsnitt sämre resultat på de verbala testerna.

Forskarna tror att det kan bero på att personer som är intelligentare har en förmåga att se framtid och dåtid i tydligare detalj och därför oroar de sig mer.

Läs också: Forskare: Ät choklad och bli smartare

 

Du är ödmjuk

Det är ett syndrom som kallas Dunning-Kruger-effekten. Den går ut på att personer med lägre intelligens ofta överskattar sig själva, medan de som är smartare snarare underskattar sin verkliga förmåga.

Det är därför ointelligenta människor ofta är väldigt självsäkra, menar forskarna.

 

Du är en kattälskare

”Katt eller hund” är en fråga många djurälskare bråkat om. Men faktum är att kattägare är de verkliga vinnarna när det kommer till IQ. En studie från 2014 visar att kattägare över lag är smartare än hundägare – oavsett husdjurets intelligens.

Annons

Forskarna bakom studien menar att de kunde se två olika personligheter hos de olika djurägarna. De som hade hundar var mer energiska, medan kattägare var med känsliga och öppensinnade. De gjorde dessutom bättre ifrån sig på intelligenstest.

 

Du är äldst i syskonskaran

Enligt en studie från 2007 är det äldsta syskonet i familjen också det smartaste. Även barn nummer två som vuxit upp som äldst (på grund av dödsfall eller dyl.) var smartare än sina syskon.

Forskarna tror inte att det är någon biologisk faktor, utan snarare att det har att göra med sociala faktorer och uppfostran.

Källa: MailOnline

Foto: Thinkstock

 

6 otippade tecken på att du är smart

smartareanandra

Läs också: 6 otippade tecken på att du är smart

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons