Annons

Annons

Gå ner i vikt med NEAT – här är alla smarta knep!

Hur mycket du rör på dig i vardagen kan vara helt avgörande för din vikt och hälsa. Och enligt experten är det inte mycket rörelse som behövs för att få effekt! Hemligheten heter spontan rörelse – den så kallade NEAT-faktorn.

Föreställ dig två personer som tränar lika mycket och har ungefär samma matvanor. Den ena är smal, den andra väger betydligt mer. Hur kan det komma sig? Det kan naturligtvis finnas flera förklaringar, men en viktig aspekt är den så kallade NEAT-faktorn.

Annons

Till NEAT, non-exercise activity thermogenesis, räknas all lågintensiv aktivitet som sker spontant under en dag: exempelvis att promenera till och från jobbet, ta trapporna i stället för rulltrappan, de små vändorna till kaffemaskinen på jobbet. En massa smårörelse helt enkelt.

– Den här typen av rörelse är jätteviktig. Totalt sett kan den ge stora skillnader i din energiförbrukning under en dag. Dessutom kan den ge stora hälsofördelar, såsom minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2, berättar Björn Ekblom, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Enligt Folkhälsomyndigheten bidrar NEAT till en stor del av energiförbrukningen under en dag. Skillnaderna från person till person kan däremot variera mycket. James Levine, en av värdens främsta forskare inom NEAT, har sett att personer som rör sig mycket i vardagen kan göra av med uppemot 2 000 fler kalorier på en dag jämfört med dem som är mindre aktiva.

– Det handlar om att bli medveten och försöka få in rörelsen överallt, aktiviteter som är lätta att göra – som att ta trapporna till exempel. Att gå tio trappsteg bränner omkring två kalorier. Tänk dig då hur många kalorier du kan göra av med genom att välja trapporna i stället för rulltrappan varje dag. Det här visar vilken stor betydelse NEAT kan ha, säger Björn Ekblom.

Det finns till och med en koppling mellan denna typ av rörelse och övervikt. I en av James Levines studier såg man till exempel att en grupp normalviktiga rörde på sig i genomsnitt två timmar mer varje dag än en grupp överviktiga. Och då var ingen träning inräknad.

Men det handlar inte bara om vikten, menar Björn Ekblom.

– Tänk på att alla resultat inte syns utåt. Om du rör på dig mer kommer du att få hälsofördelar, även om du inte går ner i vikt på en gång. Så försök att bli mer fysisk aktiv om du bär på extrakilon. Små perioder av aktivering kommer att ge stor skillnad.
För dig som redan tränar mycket är det viktigt att inte glömma rörelsen utanför gymmet eller löparspåret.

– Det finns studier som visar att vissa personer som tränar mycket har en låg NEAT, de rör sig alltså inte så mycket i vardagen. Deras totala energiförbrukning går därför ganska jämnt ut med personer som är väldigt aktiva i vardagen men som inte går till gymmet. Det bästa är att hitta en balans mellan träningen och vardagsmotionen, säger Björn.

Vad är det då som gör NEAT till en sådan hälsoboostare?

– Den ger en kontinuerlig, långvarig energiförbrukning, vilket är bra. Den aktiverar även musklerna, som i sin tur sätter igång en massa positiva processer i kroppen.

Öka din förbränning med NEAT – vardagsknepen som gör jobbet åt dig!

trana-pa-morgonen-anledningar-tips

Öka din förbränning genom att få in motion i vardagen – det är enklare än du tror! Här är små tips med stor effekt!

Läs mer: Öka din förbränning och gå ner i vikt med NEAT

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…