Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag får ont under hälarna när jag står och går – vad kan jag göra?

20 maj, 2023 
Man känner på sin smärtande häl
Den 48-årige mannen har ont under hälarna, speciellt när han står och går. Han undrar vad det kan bero på och skriver till läkaren Michael Seipel.
Annons

Fråga: Jag är en man på 48 år som har problem med mina fötter. Sedan ett par år tillbaka har jag fått ont under båda hälarna. Det har blivit mer och mer och nu har jag det nästan varje dag när jag går och står. Det känns mest om jag går barfota eller i floppisar. Känns ömt och stumt som om jag skulle behöva ha något riktigt mjukt under hälarna.

Sökte vårdcentralen men blev inte klokare av det besöket. Läkaren kollade blodcirkulationen och om jag hade känsel under fötterna. Allt var bra där. Han pratade om att det skulle kunna vara hälsporre men var inte riktigt säker. Blev hänvisad till ortopedtekniker och dit ska jag få komma om några veckor.

Skorna som är sämst för dina fötterBrand logo
Skorna som är sämst för dina fötter

Det här är ganska jobbigt för mig eftersom jag jobbar på ett storlager och går mycket på hårda golv hela dagarna. Har skaffat bra skor med tjockare innersula och det känns lite bättre. När jag kommer hem efter jobbet och tar av mig skorna är jag jätteöm. Eftersom det blir värre hela tiden undrar jag vad det kan bero på.
/Ömfotad

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkare Michael Seipel svarar: "Det ger upphov till smärta under hälen"

Jag förstår att din läkare på vårdcentralen är osäker på diagnosen. De symtom du beskriver är inte helt typiska för den inflammation i senfästet under hälen som vi kallar hälsporre, på fackspråk plantar fasciit.

En vågad gissning från min sida är att du i stället har något som kallas för hälkuddeinsufficiens. Denna ger upphov till smärta under hälen, på fackspråk calcaneodyni. Hälkudden, vilken bildas av fett och bindväv, är cirka 2,5 centimeter tjock och belägen mellan hälbenet och fotsulan under hälen. Den fungerar som en stötdämpande och tryckutjämnande polstring.

Med tiden kan hälkudden bli ”nertrampad” och uttunnad och då kan symtomen bli just de som du beskriver. Ibland kan man se fettet som inte längre hålls på plats som vita fläckar under huden på sidan av hälen. Det finns inget sätt att bygga upp hälkudden igen utan man får på olika sätt försöka kompensera den försvagade och uttunnande kudden.

Annons

Det är helt korrekt att skicka dig till en ortopedtekniker där kan du få hjälp med lämpliga inlägg och/eller skor. Det var också rätt av din läkare att kontrollera nervfunktionen i fötterna. Problem från nerverna i fötterna, känselstörningar och smärta, kan uppkomma i samband med diabetes, vissa typer av vitaminbrist och andra sjukdomar där nerverna i ben och fötter är påverkade.

Till sist tycker jag också att man ska se över din arbetssituation där du går mycket på hårda golv. Detta är ju direkt olämpligt om man har hälkuddebesvär. Är din arbetsplats kopplad till företagshälsovård? I så fall vänder du dig till dem med hälsofrågor vilka kan ha samband med ditt arbete.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons