Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

”Hur tränar jag fötterna bäst?”

11 dec, 2022 
En kvinna som håller i sina fötter
Magda känner av sina fötter när hon går längre promenader, nu undrar hon hur man tränar fötterna bäst? Så här svarar MåBra:s PT Sandra Hiort:
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Hallå! Jag har börjat känna av mina fötter. Ofta efter att jag gått längre promenader. Men även på morgnarna känns de stela och lite ömma innan jag varit uppe och rört på mig en stund. Jag har frågat läkare som säger att det inte är något farligt men att jag kan tänka på vilka skor jag använder och på att träna fötterna. Jag har hört att träna fötterna kan vara bra för annat också – men vad? Och hur tränar jag mina fötter bäst? /Magda

Se också: Skorna som är sämst för dina fötter

Skorna som är sämst för dina fötterBrand logo
Skorna som är sämst för dina fötter

Sandra Hiort, MåBra:s expert inom träning, svarar:

Ja, det finns många anledningar till att träna fötterna och lägga extra kärlek på dem! Dels blir du stabilare och tåligare. Du kan minska risken för att vricka fötterna och för att få olika fotproblem. Dessutom får du bättre cirkulation och minskar risk för felbelastning, som kan leda till problem i knän, höfter och rygg.

Annons

Det finns många muskler i fötterna, och dessutom många leder och ledband. Blir man stel i någon led påverkas ofta andra leder också, och man blir stel på fler ställen. Precis som att träning ofta hjälper mot stelhet i andra delar av kroppen så kan det även hjälpa fötterna. Det är inte heller fel att massera fötterna då och då, det brukar de må gott av.

Upplever du att du har fortsatta problem med fötterna så kan det vara en bra idé att stämma av med en fotterapeut. De kan hjälpa till både med att tipsa om bra skor för just dig och ge övningar som just du mår bra av.

3 övningar för fötterna

Men här kommer några förslag på favoritövningar. Värm upp fötterna genom att gå runt lite, och till exempel rulla på fötterna från hälar till tår, innan du gör dem.

Tåhävningar: Stå med fötterna i höftbredd med framfoten på ett trappsteg, eller något lägre men så hälen kommer något lägre i alla fall. Kom upp med hälarna så högt det går och pressa ner tårna. Sänk ner igen och börja om.

Annons

Fånga handduk: Lägg en mindre handduk på golvet och sätt tårna på ena kortsidan av handduken. Dra sedan handduken emot dig genom att knipa med tårna. Fortsätt mata handduken emot dig, bit för bit.

Spreta med tår: Sitt ner och lyft upp framfötterna. Spreta med tårna så mycket du kan, försök skapa stora mellanrum mellan varje tå. Håll kvar, slappna av och fortsätt upprepa några gånger.

Sandras tips på hur du tar hand om dina fötter

  • Värm upp fötterna precis som övriga kroppen innan du tränar. Böj och sträck dem, rita stora cirklar och spreta med tårna.
  • Stretcha gärna fötterna efter ett träningspass. Sträck ut fötterna och håll still minst en halv minut, flexa foten och håll still, sträck foten åt sidan och håll.
  • Massera fötterna då och då genom att göra cirklar med tummarna över fotsulan, eller rulla fötterna över en tennisboll.

Har du frågor om träning?

Fler experttips, frågor och svar hittar du på www.mabra.com

För frågor om träning - Mejla till [email protected]

Foto:TT, Peter Assarsson

Annons