HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Klåda och stickningar i huden: Så känner du igen känsligt hudsyndrom

06 jul, 2023 
Splitbild: Kvinna smörjer in arm och kvinna smörjer in ansikte
Kunskapen om känslig hud har ökat. Numera vet man att den fungerar annorlunda och reagerar med andra symtom än eksemhud. Snart kan känslig hud bli en egen diagnos och tack vare de nya rönen vet vi mer om vad den mår bra av.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rodnad, klåda och stickningar är vanliga symtom vid känslig hud. Samma symtom kan man ha även vid exempelvis eksem och torr hud. Men nu visar nya rön att känslig hud sannolikt är en helt egen diagnos, Sensitive Skin Syndrome, SSS, eller känsligt hudsyndrom på svenska. Och där är de jobbigaste symtomen oftast brännande, stickande pirr i huden.

Skrubba, återfukta och byt rutiner – så tar du hand om torr hudBrand logo
Skrubba, återfukta och byt rutiner – så tar du hand om torr hud

Forskning visar bland annat att känslig hud har en annorlunda struktur och att den reagerar på alldeles eget sätt, till exempel på vissa fysiska och kemiska stimuli. Själva överhuden verkar vara tunnare än hos andra och forskare tror att det gör att ämnen lättare tränger in i huden. Den känsliga huden har också en smärtreceptor i huden, trpv-1, som fungerar annorlunda än hos den med normal hud.

Annons

En person med SSS har inte alltid synliga tecken

En annan skillnad är att när man gör ett så kallat lapptest, för att se om man är överkänslig mot ett visst ämne, visar testet ofta ingenting hos den med känsligt hudsyndrom. En person med SSS behöver inte ha några synliga tecken på huden överhuvudtaget, vilket gör det ännu svårare att få en diagnos.

– Känsligt hudsyndrom definieras som att huden svarar med obehag på på en mängd olika yttre och inre stimuli som normalt inte borde orsaka sådana obehagskänslor. Den reagerar annorlunda än hud med kontakteksem och atopiskt eksem, säger Ada Girnita, överläkare och docent i dermatologi vid Karolinska institutet i Solna.

Det här är SSS

 • SSS yttrar sig ofta som en pirrande, stickande och brännande känsla i huden.

 • Ofta har man nedsatt känsel i området och huden kan kännas stram och torr.

 • Hudens struktur och barriär skiljer sig åt från den vid exempelvis atopiskt eksem. Den reagerar också annorlunda, visar forskning där man sett på huden i särskilda mikroskop.

 • Man kan ha symtom som klåda och rodnad också.

 • Ibland kan man känna symtomen utan att det syns någonting på huden.

 • Vid känslig hud kan nerverna också vara extra känsliga för exempelvis tryck.
Annons

En skillnad vid känsligt hudsyndrom är att man ofta får nedsatt känsel i det drabbade området.

– Klåda brukar vara det största bekymret vid eksem. Men vid känslig hud pirrar och sticker det istället och man kan ha lätt nedsatt känsel i området, säger Ada Girnita.

Hon berättar att vissa nerver i huden tycks vara påverkade vid SSS. Det kan vara så att de helt enkelt är överaktiva.

De flesta förknippar känslig hud med ansiktet, kanske för att det ofta är ansiktet som utsätts för allt från sol till vind och diverse produkter. Men egentligen är känslig hud något som drabbar hela kroppen, inklusive hårbotten och underlivet.

Smarta val för känsliga

Se upp med: Starka syror som kan irritera, SLS (ett ämne som kan finnas i rengöring), parfymer inklusive eteriska oljor. Konserveringsmedel.

Satsa på: Lugnande ingredienser som allantoin och bisabolol samt de hudegna ämnena ceramider och squalane.

Källa: Huddoktorerna.

Ada Girnita berättar att det också är flera nya behandlingar på gång. Men redan nu finns det flera salvor och cremer som faktiskt lindrar obehaget vid känslig hud.

Annons

– Mjukgörande salvor som innehåller D-panthenol och provitamin B5 är extra lindrande eftersom de minskar inflammationen och irritationen i huden. Ingredienser som niacinamid och vitamin B3 reducerar rodnad och inflammationen i huden, säger Ada Girnita.

Det är också viktigt att undvika sådant som kan trigga igång symtomen vid känsligt hudsyndrom. I studier har man sett att väder och vind påverkar, men framförallt tycks den känsliga huden vara extra känslig för luftkonditionering, luftföroreningar och damm. Personerna med känslig hud uppgav också oftare att deras besvär förvärrades av kläder i grova material. En annan trigger som stack ut i studien var makeup. Hos dem med känslig hud var det sju gånger så vanligt att makeup utlöste symtom, jämfört med personer som hade normal hud.

Vissa personer drabbas oftare av SSS

Vissa personer drabbas oftare än andra av känsligt hudsyndrom. De här kan vara extra utsatta:

 • Personer med ljus hud som lätt bränner sig i solen.
 • Personer som rodnar lätt.
 • Personer med torr hud och atopiskt eksem.
 • Kvinnor som tar hormonella preventivmedel.
 • SSS är även vanligare hos gravida och kvinnor med smärtsamma menstruationer. Troligen är det hormoner som bidrar till symtomen.
Annons