Yoga med tema självmedkänsla – börja tyck om dig själv

kvinna tittar in i spegeln och tycker inte om sitt utseende
Experten svarar

Fråga: Jag känner mig obekväm med min kropp, klumpig och ovig. För lite rörelse har blivit ett dåligt mönster i mitt liv.

Jag har funderat på yoga, då jag hört av en vän att det kan funka även för en otränad som mig. Dock är jag rädd för att hamna på helt fel typ av yoga då jag aldrig skulle kunna stå på huvet. Känner mig otroligt osäker och vill verkligen inte hamna fel och göra bort mig. Vill snarare acceptera och tycka mer om mig själv.

Yogaövningar på stol med Weini Smon
2:13

Efter reklamen: Yogaövningar på stol med Weini Smon

(2:13)

Slå på ljud

En annan vän gick en gång på en yogaklass som skulle vara lätt, men hon klarade knappt av några övningar alls. Det vill jag verkligen inte ska hända mig. Jag vill få en fin stund och inte mer skam kring min kropp. /Osmidig men nyfiken

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Coachen Jenny Åsenlund svarar: "Välj en mindre yogastudio"

Grattis till att du börjat våga närma dig yoga. För mig är yoga självkärlek och en träningsform att närma sig sin kropp kärleksfullt. Din kropp är ditt tempel. Utan den hade det varit svårt att leva på jorden. Med tanke på din rädsla för att inte klara av övningarna råder jag dig att undvika att börja med ashtanga, vinyasa eller hatha yoga, då de formerna har mer fysiskt krävande positioner och flöden. Välj mer terapeutiska yogaformer som mediyoga (även kallat medicinsk yoga) då kan du till och med sitta på en stol och utöva många övningar.

Medveten närvaro – enkla övningar som gör att du är här och nu

Yogan ska inte tillföra ny smärta. Även sensingyogan gör gott för alla kroppstyper och du yogar helt efter din kropps förutsättningar. Restorative yoga är total återhämtning i liggande och sittande positioner som stöttas av kuddar tills det blir bekvämt. Yinyoga påminner om restorative, men känns i sin stretching då bindväven långsamt mjukgörs, men alla gör efter sin kapacitet.

Ashtanga, bikram, yinyoga – så hittar du rätt typ av yoga för dig

Mitt råd är att välja en mindre yogastudio till att börja med så du kan få personlig hjälp. Då slipper du känna dig som en i ett stort hav av människor och riskera att göra fel utan hjälp. Test att blunda så mycket som möjligt i passet för att vara kvar i dig själv och inte jämföra dig med någon annan. Och lyssna på vad din kropp signalerar till dig. Detta är din stund för dig. Känn in ledaren då kemin är viktig så du känner dig bekväm. Gå till några olika pass och ge olika ledare en chans så är jag säker på att du snart känner dig helt hemma och du kommer längta till varje yogastund.

Stel och stressad? Så hittar du yogasinnet som stärker dig i vardagen

Yoga med tema self-compassion/självmedkänsla låter som en yogaklass som kan göra dig lite extra gott. Jag önskar dig ett kärleksfullt förhållningssätt till din kropp och grattis till att du vill ge dig själv mer flexibilitet och självkärlek genom yogan. Lycka till.

Foto: TT/Shutterstock

Testa andningsövningen "Humming bee" med yogaläraren Weini Smon
1:00

Efter reklamen: Testa andningsövningen "Humming bee" med yogaläraren Weini Smon

(1:00)

Slå på ljud

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Utvald läsning