Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Mindfulness hjälper inte mot min stress – hur mår jag bättre?

09 jun, 2023 
Jenny Åsenlund
Kvinna är bekymrad
Insändaren Stina upplever inte att hennes inre stress blir hjälpt av varken mindfulness eller meditation. Hon vänder sig därför till coach Jenny Åsenlund för tips om hur hon kan finna sinnesro.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har läst alla tänkbara böcker om meditation, mindfulness och personlig utveckling. Jag har hög kunskap, men ändå upplever jag mig inte må bättre. Det är som jag ser mig själv utifrån, hur jag övertänker och analyserar, även om jag vet att det inte kommer göra saken bättre. Jag upplever mycket inre stress... Vad mer kan jag göra för få mer sinnesro? /Stina

3 tekniker för att sluta älta negativa tankarBrand logo
3 tekniker för att sluta älta negativa tankar

Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Praktiken viktigare än kunskapen”

Vad bra att du varit ihärdig och läst på om personlig utveckling och hur du mediterar. Förstår det måste vara frustrerande att ändå uppleva att dina tankar är övermäktiga ibland och att du känner den inre stressen ta över.

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Annons

Tyvärr är det så att det spelar ingen roll hur mycket kunskap vi har om exempelvis meditation om vi inte praktiserar regelbundet. Verktygen behöver upplevas och utövas för att de ska hjälpa. Faktiskt är praktiken viktigare än självaste kunskapen.

”Sätt upp en plan”

Sätt upp en plan för vad du vill skapa för förändring i ditt inre mående. Vilka verktyg du ska utföra och när – regelbundet. Du behöver göra jobbet och se vad verktygen öppnar för nycklar inom just dig. Ha tålamod. Att skapa förändring i tankebanor är som att bygga nya motorvägar för nya tankar. Det tar tid.

Om det är svårt med disciplinen själv, gå en kurs för att praktisera mindfulness alternativt meditation. Nu är det dags att utöva och börja betrakta dig själv. Gör mer av det som funkar för dig. Testa att lämna böckernas värld och börja utforska din egen. Ingen annan har gått i dina skor, andra kan inspirera dig men det är du som skapar ditt liv. Du är din egen bok. Varje dag ett nytt kapitel.

Annons

Hoppas du känner mer hopp, och får motivation att skapa skillnaden för dig själv med att praktisera exempelvis meditation regelbundet!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Annons