Inger har KOL: "Fördomarna är värre än själva sjukdomen"

09 jun, 2017
Inger Bouarné, 57, har aldrig rökt. Förvåningen var därför stor när hon drabbades av lungsjukdomen KOL. "Beskedet kom som en chock", säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hösten 2008 började Inger Bouarné märka att hon blev väldigt lätt andfådd och trött. Men att hon skulle ha en lungsjukdom var aldrig något hon reflekterade över.

– Nej, jag var övertygad om att min trötthet berodde på att jag fått sämre kondition, vilket i och för sig var märkligt eftersom jag både cyklade och simmade regelbundet, säger hon.

Läs också: Tidpunkten då rökning är som allra farligast

I stället för att gå till läkaren och kontrollera varför hon blev så andfådd la hon i en högre växel.

– Jag satte igång och tränade mer och mer och gav mig attan på att jag skulle få upp flåset.

Men det spelade ingen roll hur mycket hon än tränade, hon var lika flåsig ändå. Hon började fundera över om hon kunde ha drabbats av astma.

Blev först chockad

På vårdcentralen gjordes en spirometri som tydligt visade att det inte handlade om astma utan om KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Eftersom Inger aldrig rökt misstänkte läkarna först att hon led brist på ett enzym, Alfa-1 antitrypsin, som kan leda till att man utvecklar KOL. Men blodproverna visade ingen brist utan var helt normala.

Annons

Läs också: Ny forskning visar: Lungorna inte bara till för andning

– När beskedet kom att jag hade KOL blev jag först chockad. Jag hade svårt att ta till mig att jag som aldrig rökt insjuknat, säger Inger.

Hon blev naturligtvis jätteorolig och såg framför sig hur hon skulle tvingas vara fjättrad vid en syrgasapparat för resten av livet.

– Men när läkaren sa att jag inte behövde oroa mig för att bli så mycket sämre eftersom jag aldrig rökt, kände jag mig lite lugnare. Men det är viktigt att jag fortsätter motionera och inte går upp i vikt eftersom det kan påverka andningen negativt.

3 av 10 patienter med KOL är inte rökare. Foto: IBL

Hur kändes det att få en diagnos som är så starkt förknippad med rökning?

– Jobbigt. Värst är inte sjukdomen som sådan, utan människors fördomar om KOL som en ”rökarsjukdom”, säger Inger.

Annons

Folk utgår från att Inger har rökt och därmed får skylla sig själv.

Läs också: Experten: Rökning kan få dig att gå UPP i vikt

– Man känner sig oskyldigt anklagad. Speciellt i början kändes det väldigt jobbigt och lite skämmigt att alltid behöva försvara sig. Jag har inte bett om att få KOL och jag ska ju inte behöva ursäkta mig, säger hon.

Skyller hellre på konditionen

För att slippa jobbiga diskussioner händer det att Inger undviker att berätta om sin sjukdom när hon träffar nya människor.

– När de undrar varför jag så lätt blir andfådd brukar jag säga att min kondition inte är så bra, vilket inte heller känns okej i dessa tider av hälsohets då alla ska vara vältränade och ha bra kondis, säger Inger.

När hon ska ut på längre promenader med sina elever brukar hon ta extra medicin för att orka. Hon har rådbråkat sig själv många gånger för att finna en förklaring till varför just hon drabbades KOL.

Annons

Läs också: Sluta röka – och bli lyckligare

– Jag har spekulerat i om det kan bero på att jag tillbringade mycket tid i rökiga miljöer som ung när jag arbetade på fritidsgårdar och i kriminalvården, men det förklarar inte sjukdomen menar läkarna. Den enda orsak jag kan finna är att jag haft många luftrörskatarrer genom livet.

Inger har inte ändrat på något i sitt liv till följd av KOL-diagnosen utan lever som tidigare, simmar och försöker hålla sig i form.

– De enda gånger jag märker av att jag har en lungsjukdom är om jag blir förkyld. Då insjuknar jag lättare i lunginflammation, säger Inger.

Av: Katarina Arnstad Elmblad   Foto: Jonas Bilberg

 

Det här är KOL

Sjukdomen kännetecknas av att funktionen i luftrören och lungorna är nedsatt på grund av inflammation. Symtomen är andfåddhet, dålig ork, trötthet och att man hostar upp slem. Många går också ner i vikt. KOL utvecklas långsamt. Misstänker man att man är drabbad kan man mäta sin lungkapacitet med spirometri på vårdcentralen.

 

KOL – därför drabbar det inte bara rökare

Läs också: KOL – därför drabbar det inte bara rökare

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons