Kan jag kallbada med högt blodtryck?

26 okt, 2023 
Lisbeth har högt blodtryck men skulle gärna vilja följa med väninnorna och kallbada. Läkaren Hanna Brännlund ger råd och reder ut vad forskningen säger om kallbad och hälsa.
Annons

Fråga: Mina väninnor brukar kallbada och har frågat om jag vill följa med. Jag har dock högt blodtryck som jag medicineras för och har förstått att det kanske inte är en god idé att bada kallt då? När jag började medicineras låg trycket på cirka 165/100, med medicin är trycket under kontroll och ligger runt 140/90. Vad tycker du, kan jag följa med och bada? Vad finns det för risker?

Jag och väninnorna brukar gå på vattengympa inomhus och jag är inte särskilt överviktig. Jag har måttlig artros i en höft som jag försöker hålla i schack genom att röra på mig. Det vore roligt att följa med på vinterbad, väninnorna säger att det är bra för hälsan. /Lisbeth

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Blodtrycket ökar"

Recept.se Nyhetsbrev

Hanna Brännlund

 • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
 • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Annons

Kallbad är något som blivit allt mer populärt senaste åren och många som badar kallt upplever att dom får en bättre hälsa. Forskningen kring vinterbad och vilka effekter det har på hälsan är dock inte tillräcklig för att kunna ge säkra råd. I nuläget finns inte någon forskning som säkert kan säga att kallbad ger några positiva hälsoeffekter. De studier som gjorts är ofta utförda på för få personer/för små grupper och har därför svårt att dra några säkra slutsatser.

Läkarens råd för kallbad

 1. Bada aldrig ensam
 2. Undvik doppa huvudet samt använd gärna mössa
 3. Försök andas lugnt och regelbundet
 4. Bada inte längre än 2-3 minuter
 5. Sätt snabbt på dig torra och varma kläder efter badet samt drick något varmt

Att kallbada är en form av stress för kroppen som sätter i gång flera stressreaktioner. När man sänker ner sig i kallt vatten så börjar man att andas snabbare, hjärtat slår snabbare och blodtrycket ökar. Orsaken till att blodtrycket ökar när kroppen kyls ner är att de yttre blodkärlen i armar, ben och hud stängs av för att blodcirkulationen ska prioriteras i de mest nödvändiga inre organen. Det ger en höjning av puls och blodtryck vilket kan vara påfrestande för människor med hjärt- och kärlsjukdom.

Annons

I ditt fall så skriver du att du nu har ett normalt blodtryck med behandling, och om du inte har någon annan hjärtsjukdom så tycker jag gott att du kan följa med dina väninnor och prova kallbad för att se om det är något för dig. Risker med kallbad är kraftig nedkylning och därför är det viktigt att aldrig bada ensam samt att planera inför sitt bad. Råd för kallbad:

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons