Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Misslyckats med träningen ”igen” – hur hittar jag motivationen?

09 jun, 2023 
https://image.mabra.com/image-9589178?imageId=9589178&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=63.93&x=0&y=1.83
Jenny Åsenlund
Signaturen Anna 51 år har fallerat med träningen – ”igen”, enligt henne själv. Nu vänder hon sig till coach Jenny Åsenlund för tips om hur hon kan hålla motivationen uppe.
Annons

Fråga: Nu har jag fallerat helt med min träning, igen. Jag hade satt upp mål att träna 2 ggr i veckan och nu kommer jag knappt iväg en gång i veckan. Förra veckan inte alls. Blir så urbota trött på mig själv. Vad är det för fel på mig? Jag vet att jag skulle må så mycket bättre om jag tränade och nu mår jag bara sämre och känner mig totalt misslyckad. /Anna 51år.

Frågorna du bör ställa dig själv innan du börjar tränaBrand logo
Frågorna du bör ställa dig själv innan du börjar träna

Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Beröm dig själv”

Jag hör dig och din inre kritiska röst. Jag skulle vilja börja med att låta dig få omfamna dig själv en stund. Att visa dig själv större medkänsla med dig själv för att du inte lyckats än. Det vanligt att göra precis som du gjort kring en förändring, att sätta upp ett konkret mål, träna 2 gånger per vecka.

Annons

När vi sätter upp ett så otroligt specifikt mål kan det leda till en känsla av obehaglig press. Som mynnar ut i en känsla av misslyckande när man inte kan uppfylla målet. För om du tänker efter så kommer livet ofta emellan. Vi blir sjuka, barn blir sjuka, något annat kommer i vägen eller du blir bjuden på något annat kul. Något händer som gör att just en vecka kan vi inte träna 2 ggr i veckan.

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Det som tyvärr ofta dyker upp då är tanken: ”Nu har jag ändå misslyckats med mitt mål så ni kan jag lika gärna lägga ner helt och hållet. Jag får ta upp det vid annat tillfälle i livet för nu verkar det verkligen inte funka”. För det blir en enkel strategi för att slippa känna sig misslyckad. Att riskera obehaget om jag skulle försöka och saker kommer emellan igen. Vad jag rekommenderar dig att göra istället är snarare att se på din förändring som en process. Att sätta upp en vision som riktmärke.

Annons

”In i träningslokalen igen”

Ställ dig själv frågan: Varför vill jag träna 2 ggr i veckan? Är det för att bli starkare, få bättre kondition, sova bättre, trivas med din kropp. Visualisera dig i den visionen och sätt en realistisk tidsaspekt på detta. Det gör att om du missar någon vecka har du ändå en vision att fortsätta jobba emot. Samt att känslorna kanske inte blir lika starka att hantera som när du sätter rubriken misslyckad på dig själv när du inte hunnit träna så ofta du önskat. För du landar tillbaka i att jag tränar för att jag vill bli exempelvis starkare. Det sker över tid och måste inte vara exakt det intervallet du har som riktmärke. Jag hoppas detta kan inspirera dig att förstå att ditt synsätt ger dig ett vänligare sätt att bemöta dig själv i vardagen som vi alla har.

Så in i träningslokalen igen och beröm dig själv för träningen som blir av. Ge dig själv tid och möjlighet för nya tag så kommer du i förlängningen nå känslan i kroppen och själen. Som förmodligen var anledningen till att du vill träna regelbundet i första taget.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Annons