Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Känner mig annorlunda – kan jag vara HSP?

16 jun, 2023 
Jenny Åsenlund
En kvinna blundar utomhus
Signaturen Lisa känner på sig vem som ska ringa och blir ledsen när andra är ledsna. Hon har kallats ”medial” av andra, men tror inte själv på ”hokuspokus”. Hon vänder sig till coach Jenny Åsenlund för svar om vad det kan röra sig om. Kan hon vara högkänslig?
Annons

Fråga: Har alltid undrat vad är det för fel på mig som kan känna in vem det är som kommer in genom dörren, innan den öppnas. Ibland vet jag vem det är som ringer innan jag ser vem det är. Tycker själv det är lite hokuspokus och tror inte riktigt på medialitet, som någon sa att jag var. Så därför känns det som det är något fel på mig. Jag har också väldigt lätt för att bli ledsen när någon annan är ledsen fastän jag själv inte är ledsen. Hur tycker du jag ska ta mig an detta? Jag Känner mig annorlunda, och har funderat på om jag är högkänslig... Tacksam för råd /Lisa

Högkänslighet – kändisarna som pratat öppet om sin HSPBrand logo
Högkänslighet – kändisarna som pratat öppet om sin HSP

Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Försök att se möjligheten”

Jag hoppas och tror att ett begrepp, som jag kommer att tänka på när jag läser ditt brev, kanske kan hjälpa dig ta dig an din förmåga.

Annons

Högkänslighetsbegreppet (HSP) myntades på 90-talet av psykologen Elaine Aron. HSP har blivit en förklaringsmodell till när vi är mer inkännande och intuitiv med andra människor och situationer som du beskriver. Kanske det begreppet ligger dig närmare tillhands än för att kalla dig medial?

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Försök se möjligheten. Det är en djup empati med att kunna känna vad andra känner. Många HSP känner sig onormala eftersom inte alla förstår deras känslighet för ljus, ljud och djupsinnighet. Det bedöms att ca 20 procent av befolkningen är HSP så du är inte ensam.

Det är ingen diagnos utan ett sätt att förstå att ditt nervsystem är troligen mer känsligt än del flestas. Om det är så att du har lätt för att bli överväldigad och är stresskänslig är det troligt att du är HSP. Finns även gratistest att göra på nätet. Många upplever en lättnad när de konstaterar att de är högkänsliga. För det finns en förklaring till att de upplever livet annorlunda än många. Med mer fakta kring din egen kännedom om dig själv. Att det finns en förklaring hoppas jag att du kommer acceptera dig själv bättre och så småningom lär dig hantera livet lite bättre. Kanske till och med ser din inkännande förmåga som något fint.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Annons