Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Är ofrivilligt ensam – hur träffar jag nya vänner?

26 maj, 2023 
Jenny Åsenlund
En kvinna är nedstämd i soffan
Insändaren flyttade till en ny stad för några år sedan och har sedan dess haft svårt att träffa vänner. Hon känner sig otroligt ensam och vänder sig nu till beteendevetaren Jenny Åsenlund för råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är 41 år och bor i Göteborg och känner mig otroligt ensam. Jag flyttade hit för några år sedan från mindre ort i Medelpad. Sedan min separation är jag mycket själv, förutom när jag har barnen förstås. Har inga vänner här. Och innan gjorde det inte så mycket eftersom jag hade min man. Hur skaffar jag vänner som vuxen? Hur ska jag hantera detta. Jag tror jag håller på att bli deprimerad av denna situationen. Och det här med att finna via nätet är inte alls min grej. Kan ju inte flytta tillbaka hem, barnen är etablerade här nu i skolan och pappan bor här med sin nya. Tacksam för stöd. /Ensam

7 saker terapeuter gör när de känner sig ensammaBrand logo
7 saker terapeuter gör när de känner sig ensamma

Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Våga vara lite nyfiken”

Du är inte själv om din situation att känna dig ensam. Tidigare har det pratats mycket om att det är äldre människor som är ensamma, men även många yngre saknar en gemenskap.

Annons

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

En lösning som är möjlig för dig är att hitta en ny arena för socialt umgänge. Våga vara lite nyfiken och öppen för nya sammanhang. Anmäl dig till en ny kurs. Dans, måla, skriva, meditationskurs, ny idrott, keramik, yoga. Vad tycker du är kul? Våga testa nytt. Du behöver inte gå främst för att lära dig, utan faktiskt för att socialisera med andra. Sen är det klart att när du gör roliga saker blir livet mer upplyftande av det också. Att vara i nya miljöer med likasinnade är främjande för din psykiska hälsa. Ju mer du rör dig i nya sammanhang ju mer ökar sannolikheten att du får nya vänner. Fråga en person du träffar på nya kursen om hen vill ta en fika med dig.

Och kom ihåg att höra av dig till gamla vänner, även om de inte bor på samma ort. Att prata i telefon med någon från förr kan också göra gott inombords. Om det känns svårt tänk dig själv hur du skulle reagera om någon hörde av sig till dig från förr som du tycker om. Antar att du främst hade blivit glad, eller hur? Skickar mod och tillit till dig. Våga ta kontakt. Hoppas något av förslagen kan hjälpa dig framåt för mer samhörighet. Det finns någon där ute som längtar efter att ha dig som vän, men som inte vet om det än.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Annons