QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

”Snackekassan” för pratglada kunder ska motverka ensamhet

13 jan, 2023 
Splitbild: Kvinna plockar frukt och en glad kassör.
Motsatsen till snabbkassan är här!
I Nederländerna finns numera ”Kletskasse” tillgänglig för pratglada kunder att dröja sig extra länge vid, enligt Unilad.com.
Matvarukedjan bakom projektet hoppas också att kassan ska motverka ensamhet, främst bland äldre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I dagens stressade samhälle är vi vana vid att det ska gå fort. Inte minst i mataffären där varorna snabbt ska upp på rullbandet med en lång kö flåsandes i nacken. Då hinns inte mycket mer än ett ”hej” och ett ”tack” för kvittot.

7 saker terapeuter gör när de känner sig ensammaBrand logo
7 saker terapeuter gör när de känner sig ensamma

Men, sedan en tid finns motsatsen till en snabbkassa. Matvarukedjan Jumbo i Nederländerna laserade redan 2019 en testversion av ”kletskassa”, ungefär översatt till ”snackekassan”, rapporterar Unilad.com.

Kund och kassör samtalar i kassan
Matvarukedjan Jumbo i Nederländerna har lanserat Kletskassa för pratglada kunder med hopp om att den även ska motverka ensamhet.
Foto: Jumbo.

Vill motverka ensamhet bland äldre

Det är helt enkelt en separat kassa för pratglada kunder som vill stanna upp och växla några ord med kassören, eller med kunderna i kön – och det i lugn och ro.

Annons

Initiativtagarna bakom den nya, långsammare kassan, hoppas också att den ska bli en tröst för ensamma människor som kanske inte har så många att prata med annars.

Och testlanseringen 2019 blev en riktig kassasuccé. Nu har matvarukedjan öppnat totalt 200 stycken ”snackekassor” i områden runtomkring i Nederländerna där man ser att det finns behov, och framförallt bland äldre.

Mataffären är en viktig mötesplats

Marknadschefen för kedjan, Colette Cloosterman-van Eerd, berättar vidare om satsningen i ett pressmeddelande.

– Många människor känner sig ensamma ibland, speciellt äldre, säger hon.

Hon menar att mataffärer är en viktig mötesplats i ”samhällets hjärta”, och att de ser det som en chans att vara med och motverka ensamhet.

– Vi jobbar med det här på flera olika sätt, som med vår ”kletskassa”. Vi är också stolta över att det är så många av våra kassörer som mer än gärna vill jobba i dessa kassor.

Annons

– De brinner lika mycket som vi för det här initiativet, och de vill på riktigt skapa kontakt med dessa kunder och hjälpa dem, säger hon.

”En liten gest, men värdefull”

Avslutningsvis hoppas marknadschefen på att projektet ska ge någonting, även om det är med enkla medel från deras sida.

– Det är en väldigt liten gest, men en värdefull sådan, speciellt i det här hektiska och digitala samhället vi lever i.

Huruvida den pratglada kassan kommer att sträcka sig och lanseras globalt är i skrivande stund oklart. Men förhoppningsvis kommer vi att se dem i svenska mataffärer om inte alltför länge.

Annons