Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Kan tillskott av magnesium eller omega-3 motverka stelhet?

21 maj, 2025
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
Äldre man
DimaBerlin
Läsaren känner sig stel – och undrar om tillskott av omega-3 eller magnesium kan mjuka upp hans leder. Läkaren Hanna Brännlund varnar för överdosering och tipsar om säkrare och naturligare alternativ.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför behöver du äta fettBrand logo
Därför behöver du äta fett

Jag fyller 74 år i höst så det är egentligen inte så konstigt att jag känner mig stelare med åren. Men jag har en fråga: Finns det någon fördel med att jag börjar äta till exempel magnesium- eller omega 3-tabletter? Och kan jag i så fall göra det även om jag tar blodtrycksmediciner (Candesartan, Amlodipin och Bisoprolol)?

/Håkan

Läkaren Hanna Brännlund svarar: Varierad näringsrik kost är viktigare

När vi åldras avtar kroppens styrka och uthållighet, kroppsfunktioner blir nedsatta och vi får ofta mer eller mindre ont i muskler, leder, skelett och ibland nerver. Med ett normalt åldrande så tappar huden sin spänst, kroppen orkar inte lika mycket som tidigare, ämnesomsättningen försämras och långvarig smärta och stelhet blir vanligare med ökad ålder. Vi kan inte undvika det naturliga åldrandet men vi kan stärka det friska och skjuta upp funktionsnedsättningar.

Annons

Angående kosttillskott så finns det inget bra generellt svar. Viktigast är att äta en bra varierad näringsrik kost och på det sättet få i oss det vi behöver för en välmående och stark kropp. Forskning visar att de allra flesta klarar sig utmärkt på en allsidig kost och att vitaminer i överskott i vissa fall kan vara skadligt.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Risk för överdosering av magnesium

Magnesium är ytterst ovanligt att vi får brist på. Men det kan uppstå vid vissa sjukdomar eller väldigt dålig kosthållning. Brist på magnesium kan ge beteendestörningar och störningar i hjärtfunktioner, en allvarlig brist kan ge kramp. Ett högt intag av magnesium från kosttillskott kan orsaka diarréer. Den övre gränsen för säkert intag är 250 mg per dag. Vid överdosering kan allvarligare störningar ske och orsaka muskelsvaghet med nedsatt andningsförmåga samt påverkan på cirkulationen.

Annons

Mineralet magnesium finns naturligt i baljväxter, fullkornsprodukter och kött, fisk samt skaldjur. Vi får ofta också i oss magnesium via vattnet vi dricker. Har du en normal varierad kosthållning är det inte sannolikt att du har magnesiumbrist och därför inte heller sannolikt att det innebär någon fördel för dig att ta magnesiumtillskott.

Oklart om tillskott av omega-3 hjälper

I nuläget så rekommenderar inte Livsmedelsverket tillskott av Omega-3 utan det bästa för att få i sig tillräckligt är att äta en varierad kost. Omega-3 är en typ av fettsyror som finns naturligt i till exempel valnötter, rapsolja, vissa alger och fet fisk.

Det har diskuterats att Omega-3-tillskott kan skydda mot hjärtsjukdomar, men det finns ingen evidens för det i nuläget. I studier som gjorts har man ej sett att kosttillskott med omega-3 gav några märkbara hälsoeffekter eller minskade risken för hjärtsjukdomar eller stroke.

Annons

Så jag håller med dig i det du skriver. Det är inte konstigt att du känner dig stelare med åren. I stället för att lägga pengar på kosttillskott så skulle jag köpa bra mat för att prioritera en varierad kost. Kanske också investera i ett gymkort för att öka rörelse och träning vilket stärker muskler och leder och motverkar stelhet.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
  • Ulrika Sjöberg, aukt. sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg – 1 och parterapeut. Driver online mottagningen Actig

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons