Annons

Annons

Forskare: Så påverkas din hunger av träning

Är du rädd att din hårda träning gör så att du äter för mycket och därför inte går ner i vikt? Slappna av. Ny forskning visar att träning faktiskt har aptitdämpande effekt.

Det är inte helt ovanligt att personer som försöker gå ner i vikt är rädda att träningen ska öka deras hunger. Men nu kan vi en gång för alla sluta oroa oss. Träning har nämligen helt motsatt effekt: hungern dämpas nämligen, åtminstone temporärt.

Annons

En studie som har publicerats i Medicine & Science in Sports & Exercise förklarar hur man har kommit fram till denna glädjande nyhet. Forskarteamet utförde bland annat ett test med två grupper, båda brände lika många kalorier om dagen – den ena gruppen genom träning, och den andra genom diet. När samtliga deltagare fick äta buffet visade det sig att de som tränade bara åt en tredjedel så mycket som deltagarna som gick på diet.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Maxa resultatet: Så tränar du efter din hormcykel

Tidigare studier har antytt att kvinnors aptit, hungerhormoner och matintag ökar mer än mäns vid träning. Men det stämmer alltså inte, enligt forskarna vid Loughborough University i England.

I tidigare nämnda studie analyserades hormoner, psykologiska och fysiologiska beteenden kring matintag i samband med träning kontra diet. Kvinnorna som brände kalorier genom diet visade på ökade nivåer av hungerhormonet ghrelin och minskade nivåer av det hungerdämpande hormonet peptid YY. Det visade sig också genom att kvinnorna på diet åt i genomsnitt 944 kalorier på buffén, medan de som tränade åt 660 kalorier.

Läs också: Så vrider du upp motivationen – PT-Leilas bästa tips

Mest dämpande effekt av aptiten visade sig ske i samband med kraftfull träning. Så de goda nyheterna att ta med sig är att träning inte alls behöver betyda att du kommer att öka din hunger eller riskera att äta för mycket.

Källa: Web MD

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…