Annons

Annons

För mycket kaffe kan göra dig tjock

Dricker du kaffe för att hålla humöret och förbränningen i gång? Då bör du stanna upp efter rätt antal koppar, överdriven konsumtion kan nämligen kopplas till både övervikt och ökad risk för diabetes enligt en ny studie.

Annons

Lagom är bäst, för mycket kaffe kan ge oönskade effekter!

CGA, eller klorogensyra, finns naturligt i kaffe och är också en vanlig ingrediens i populära viktminskningspreparat. Men ämnet kan faktiskt orsaka viktuppgång, menar australiska forskare som studerat CGA:s inverkan på möss.

Mössen fick olika mängder CGA dagligen via kosten. De möss som fick i sig klorogensyra motsvarande fem till sex koppar kaffe svarade med att lagra fett under testperioden. De blev också mer intoleranta mot glukos och, något som kan kopplas till insulinresistans och ökad risk för diabetes.

– Det är viktigt att känna till ämnen som CGA och de möjliga konsekvenser som en överdosering kan få, säger en av forskningsledarna i ett pressuttalande.

För det är mängden som avgör hälsoeffekten. Ett intag motsvarande tre till fyra koppar kaffe per dag anses fortfarande bra för hjärtat och kan istället motverka diabetes typ 2. Risken för Alzheimer och demens reduceras också kraftigt bland kaffeälskare.

CGA finns även naturligt i te och frukt som plommon, men forskarna anser att det inte hör hemma i produkter som syftar till snabb viktnedgång.

Källa: Journal of Agricultural and Food Chemistry

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…