QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Raketrädd hund? Hundcoachens bästa tips för en trygg nyårsafton

28 dec, 2022 
Är din hund rädd för raketer och allt som hör nyårsafton till? Här är hundcoachen Fredrik Steens bästa tips för dig med skotträdd vovve.
– Låt hunden slippa människans festande på alla sätt man bara kan, säger han bland annat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många hundar, katter och husdjur överlag innebär nyårshelgen oro och stress; raketer smäller, fester hålls och ute på hundpromenaden kan det vara stökigt.

Se också: Sju tecken på att din hund älskar dig mest

Sju tecken på att din hund älskar dig mestBrand logo
Sju tecken på att din hund älskar dig mest

I Sverige uppskattas omkring en tredjedel av alla hundar vara skotträdda, vilket motsvarar 35 000 av våra fyrbenta vänner, enligt Svenska kennelklubben.

Vissa hundar är så rädda att de behöver lugnande mediciner inför tolvslaget, och varje år blir hundar så pass skrämda att de sedan har svårt att återhämta sig från alla smällar.

Hundcoachen Fredrik Steens bästa tips inför nyår

Tack och lov finns det olika sätt att göra nyårshelgen mer behaglig för din hund. Nedan listar hundcoachen Fredrik Steen sina bästa tips.

Hundcoachen Fredrik Steen ger tips inför nyår
Hundcoachen Fredrik Steen har många års erfarenhet av att jobba med hundar. Här tillsammans med en fyrbent vän.

1. Koppla hunden ordentligt

Eftersom det kan smälla runt varje hörn finns en stor risk att hunden vill slita sig loss i ren panik.

Annons

– Det absolut viktigaste rådet att tänka på inför nyår tillsammans med sin hund är att ha hunden kopplad i en säker utrustning när man går ut. Varje år skräms hundar och springer iväg. Det är därför oerhört viktigt på att ha hunden kopplad i säker utrustning under nyårsdygnet, eller kanske till och med dagarna omkring, eftersom det börjar smällas redan dagarna innan.

2. Skapa ett "safe room" för hunden

Utanför fönstret pågår oroligheter som får hundhjärtat att skena iväg. Se då till att hemmet känns som en trygg plats att vara på.

– Den bästa förberedelsen är ändå i hemmet. Att man gör i ordning ett utrymme där hunden kan känna sig trygg hemma i bostaden. Ett utrymme där fönstren är täckta så gott det går både för ljud och ljus, ett utrymme där hunden är van med lite hög musik som maskerar smällar och visslande ljud utomhus. Lär hunden någon dag innan själva nyårsafton att detta utrymme är mysigt. Lägg hunden där tillsammans med musik, en skål vatten och lite tuggben. Jag brukar kallar detta för ett ”safe room” för hunden.

Annons

3. Var trygg och närvarande för din hund

Hunden kommer iaktta dig under den oroliga nyårskvällen. Ge trygghet genom att bete dig precis som vanligt.

– Det viktigaste som hundägare är att man själv är lugn och finns som en trygghet hos hunden. Men detta innebär inte att man sitter hos hunden och ömkar, utan snarare att hunden hör och ser dig göra normala sysslor i lugnt och sakta mak. Inte springa mot fönster för att titta ut när det smäller och så vidare. Vara så lugn och närvarande som möjligt och bete dig som du annars gör i vardagen.

4. Hjälpmedel finns vid behov

Hjälpmedel i form av åskvästar med lugnande effekt finns att prova om så skulle behövas.

– Det finns en rad olika hjälpmedel som exempelvis västar man kan testa. För vissa individer ger det ett bra resultat, för andra inte. Jag tycker man kan testa detta, men prova gärna några gånger innan själva nyårsnatten. Annars kan dessa olika saker kanske till och med göra hunden än mer osäker.

Annons

5. Hunden ska helst slippa fest

Försök att undvika fest tillsammans med din hund.

– Hundar och fest är sällan bra alls. Bara festen i sig kan göra hunden stressad och osäker, börjar det dessutom smälla och tjuta ovanpå på det... Här är ett "safe room" en bra idé. Låt hunden slippa människans festande på alla sätt man bara kan.

6. Res bort om möjligt för ett ultimat hundnyår

Men hur ser då en ultimat nyårsafton ut för hunden?

– Det är sannolikt att resa bort till något ställe där man inte använder fyrverkerier. Lugn och ro tillsammans med dig i skog och mark och kanske en liten skogskoja, det är sannolikt den ultimata nyårsafton för hunden.

Annons