QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Städa naturligt med livsmedel – bra eller dåligt? Vi reder ut!

18 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
Citron, flaska med ättika och bikarbonat samt bild på kvinna som städer köket med handskar.
Att städa med bikarbonat, citron och ättika har blivit en ny städtrend. Råvarorna, som finns i de flesta hem, utlovar rengöring på många platser i hemmet. Men funkar det och hur bra är det egentligen?
Annons
7 saker hemma du bör rensa utBrand logo
7 saker hemma du bör rensa ut

Många väljer bort de klassiska rengöringsmedlen och satsar istället på att göra rent hemma med diverse livsmedel. Är det en superhack eller inte? Vi reder ut om bra det egentligen är att städa med bikarbonat, ättika och citron – och vilka du borde låta vara kvar i skafferiet.

Varför ska man använda bikarbonat när man städar?

Forskare vid ett universitet i Bergen kom i en studie fram till att ämnen i rengöringsmedel kan påverka kvinnors lungor lika mycket som rökning. Rengöringsmedel innehåller nämligen en rad ämnen som kan vara irriterande för lungorna, till exempel blekmedel och ammoniak. De såg inte heller någon skillnad på om rengöringsmedlet användas i sprayform eller som vätska. Många har därför valt att överge rengöringsmedel och satsar nu istället på att göra rent med hjälp av bikarbonat.

Bikarbonat är en naturlig produkt som kan användas för både rengöring och för att bli av med dålig lukt i hela hemmet. Det är dessutom mer miljövänligt och billigare än vanliga rengöringsmedel. Ett bra husmorsknep att haka på helt enkelt!

Annons

Därför ska du INTE städa med citron och ättika

Men allt fler vänder sig också till andra livsmedel när de ska göra fint hemma. Citron och ättika är två vanliga råvaror som ofta dyker upp i städsammanhang. Enligt en undersökning från Apoteket städer 7 av 10 svenskar med naturliga råvaror ibland. Men att satsa på livsmedel vid städning är nödvändigtvis inte bättre för vare sig miljö, hud eller hälsa.

Om man kollar på citronen så innehåller det sura livsmedlet ämnet limonen. Ett ämne som är irriterande och ibland även allergiframkallande för huden. Men även ur ett miljöperspektiv är citronen ingen höjdare i städsyfte.

– Om Sveriges 4 miljoner hushåll började städa badrummet med citron varannan vecka skulle vi behöva öka importen med 100 miljoner citroner per år, vilket inte är särskilt miljövänligt, säger toxikologen Pär Svahnberg, som också är Apotekets ingrediensexpert.

Även ättika ska man hålla långt bort från huden – och sina avlopp. Gift informationscentralen varnar för användning av ättika som rengöringsprodukt, då den är starkt frätande på hud och i ögon samt brandfarlig.

Annons

– Rent generellt har sura livsmedel som ättika frätande egenskaper på hud och de ytor som rengörs. De påverkar också avloppsrören där de spolas ner, säger Pär Svahnberg.

Per Svahnberg tycker att generellt att man ska låta livsmedel vara till för förtäring och att man istället ska satsa på skonsamma rengöringsmedel. Han menar att det är bäst för både miljö, hållbarhet och hälsa.

Källa: Studie från Bergen och Apoteket Foto: TT

Läs mer:

Stökigt hemma? Grattis, då är du smartare än de flesta

5 smarta saker personer med fläckfria badrum gör varje dag

8 saker vi glömmer när vi städar vardagsrummet

Annons