Stökigt hemma? Grattis, då är du smartare än de flesta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ser ditt hem ut som ett bombnedslag och muttrar kollegerna över ditt röriga skrivbord på jobbet? Sluta skämmas och sträck på dig – det är nämligen kopplat till hög intelligens, visar nya studier.

Det är forskare från University of Minnesota som menar att en rörig tillvaro ofta hänger ihop med högt IQ. Om du inte lägger så mycket tid och energi på att städa och organisera kan det vara ett tecken på att hjärnan har fullt upp med andra (viktigare) saker. Dessutom visar studien att en ostrukturerad omgivning leder till mer kreativitet.

– En stökig miljö tycks göra oss mer benägna att bryta traditioner och mönster, vilket kan skapa helt nya insikter. När det är städat runt omkring oss så uppmuntras istället vår konventionella sida och vi lockas till att ta det säkra före det osäkra, säger Kathleen Vohs, psykolog och en av forskarna bakom studien.

Fler typer med hög IQ

Men det är inte bara alla slarvmajor som kan slå sig för bröstet. Det finns också en koppling mellan hög intelligens och att vara en nattuggla, precis som att det finns en teori om att personer som pratar med sig själva också är smartare än andra.

Fritt fram att odla dina bästa egenskaper redan i natt med andra ord: Strunta i städningen, kör en Netflixmara och diskutera handlingen högt med dig själv.

Foto: TT

Läs mer:

Test: Är du smartare än en femteklassare?

Pratar du med ditt husdjur? Det är ett tecken på intelligens

Forskare: Skärmar och tv-tittande sänker barns IQ

Mer innehåll från MåBra
Dela på: