Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Stökigt hemma? Grattis, då är du smartare än de flesta

24 sep, 2020 
Äntligen får alla slarviga och röriga personer upprättelse!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ser ditt hem ut som ett bombnedslag och muttrar kollegerna över ditt röriga skrivbord på jobbet? Sluta skämmas och sträck på dig – det är nämligen kopplat till hög intelligens, visar nya studier.

Det är forskare från University of Minnesota som menar att en rörig tillvaro ofta hänger ihop med högt IQ. Om du inte lägger så mycket tid och energi på att städa och organisera kan det vara ett tecken på att hjärnan har fullt upp med andra (viktigare) saker. Dessutom visar studien att en ostrukturerad omgivning leder till mer kreativitet.

– En stökig miljö tycks göra oss mer benägna att bryta traditioner och mönster, vilket kan skapa helt nya insikter. När det är städat runt omkring oss så uppmuntras istället vår konventionella sida och vi lockas till att ta det säkra före det osäkra, säger Kathleen Vohs, psykolog och en av forskarna bakom studien.

Fler typer med hög IQ

Men det är inte bara alla slarvmajor som kan slå sig för bröstet. Det finns också en koppling mellan hög intelligens och att vara en nattuggla, precis som att det finns en teori om att personer som pratar med sig själva också är smartare än andra.

Fritt fram att odla dina bästa egenskaper redan i natt med andra ord: Strunta i städningen, kör en Netflixmara och diskutera handlingen högt med dig själv.

Foto: TT

Läs mer:

Test: Är du smartare än en femteklassare?

Pratar du med ditt husdjur? Det är ett tecken på intelligens

Forskare: Skärmar och tv-tittande sänker barns IQ

Annons