8 smarta saker att använda bakpulver till!

smarta saker att använda bakpulver till

Vill du få bort dålig lukt i träningsskorna, rensa hårborsten och få den skinande ren eller få bort löklukt från fingrarna – allt du behöver finns i en och samma burk hemma i skafferiet. Fram med bakpulvret!

8 smarta saker att använda vanligt bakpulver till

Förmodligen har du redan en burk med ”mirakelmedlet” som funkar mot både smuts och lukt hemma i skåpet. Kanske har du dessutom redan hört att det kan användas till att rengöra bland annat silver? Men det finns så mycket mer än ljusstakar du kan använda bakpulvret till – inte minst ett par illaluktande träningsskor. Här är några tips på saker som bakpulver ska fungera fint till

1 Få bort stanken i välanvända träningsskor

Om du, eller någon du bor med, har ett par träningsskor som börjar lukta lite mer än vad som känns bra så kan bakpulver faktiskt vara lösningen. Häll pulvret i skorna och låt det göra sitt jobb över en natt. Töm skorna på pulver, eller dammsug ur dem, och känn skillnaden.

2 Bli av med oönskad lukt i kylskåpet

Har ditt kylskåp börjat lukta av något odefinierbart men absolut inte angenämt? Torka ur kylen och ställ sedan ut ett par små skålar med bakpulver där i och låt stå några timmar, eller över natten. Pulvrets egenskaper tar bort dålig lukt och du kan snart öppna kylen utan att rynka näsan igen.

3 Gör det lättare att skala ditt kokta ägg

Om du har i en aning bakpulver i vattnet när du kokar ägg så kan de bli betydligt lättare att skala. Men ta inte för mycket, då kan äggen både lukta och smaka mer av svavel.

4 Dra ner på disk-tiden

Bakpulver kan göra det lättare att få rent grillgaller, stekpannor, kastruller och även spisen. Det hjälper till att lösa smuts och fett och att få bort rester av bränd mat. Gnugga en pasta av bakpulver och lite pasta på spis och galler, samt koka upp lite bakpulver med vatten i kastrullen eller stekpannan. Det får smutsen att lossna lättare.

5 Få väldoftande händer efter lökhackning

Ännu en oönskad lukt som bakpulver kan få bort är den på händerna efter att du har hackat lök. Gnugga händerna ordentligt med bakpulvret och skölj sedan av dem med kallt vatten.

6 Tvätta frukt och grönsaker extra noga

Brukar du köpa frukt och grönsaker som inte är ekologiska så kan du tvätta dem extra noga  med bakpulver för att vara säkrare på att få bort rester av kemikalier. Lägg frukten eller grönsakerna i en skål med kallt vatten och några matskedar bakpulver. Låt ligga tio minuter och skölj sedan av dem noga.

7 Behandla huden vid insektsbett

Om du har fått irriterande insektsbett kan du prova att blanda någon matsked bakpulver med lite vatten och blanda till en pasta. Smörj pastan på insektsbettet och låt torka. Skölj av med kallt vatten efter cirka 10–15 minuter.

8 Rengör hårborsten från produkter

Blandar du bakpulver med vatten och rengör hårborsten med så kan du bli av med rester från hårvårdsprodukter.

Vet du skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?

Bakpulver är en blandning av bikarbonat, syra och stärkelse och är därför ett svagare jäsningsmedel än bara bikarbonat. Ofta kan man byta ut bakpulver mot en mindre mängd bikarbonat men då krävs det att receptet innehåller syra, från till exempel filmjölk eller citron, för att det ska fungera.

LÄS MER:

Så rengör du ugnsgaller – utan att lyfta ett finger!

Så ofta ska du tvätta dina lakan – för att slippa dessa 5 hälsofaror

Därför bör du tvätta träningskläderna efter varje pass

Utvald läsning