RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

3 vett och etikett-regler du kanske inte har koll på?

16 sep, 2020 
kvinna har inte koll på vett och etikett
Många vett och etikett-regler är kanske så självklara att vi inte ens tänker på dem. Men så finns det några som många kanske inte har koll på?
Annons

Många vett och etikett-regler har du säkert superkoll på, som att aldrig stoppa kniven i munnen vid matbordet. Men så finns det situationer som är lite mer oklara. Hos Svd svarar Sofia Larsson, som skrivit Moderna etikettboken på frågor om vett och etikett. Så här svarar hon där om några frågor som vi stöter på i vardagen.

Är det okej att släppa hårstrån på golvet?

Att dra fingrarna genom håret, få ett par hårstrån i handen och skaka av sig dem på golvet är ett inte helt ovanligt beteende som många säkert gör helt utan att tänka på det. Eller att plocka ett par strån som fallit ner på axlarna och dumpa dem på samma sätt. Men hur är det nu – är det okej att släppa hårstrån på golvet?

Vett och etikett-experten svarar:

”I sitt hem gör folk helt enkelt som de vill, om de bor ensamma. Bor de med andra får de hitta en nivå som alla inblandade är bekväma med. Vad det gäller hårsläpp på andras golv så är som regel frisören enda stället där det kan släppas hår med mening på golvet.”

Annons

Hon lägger också till att vi överhuvudtaget ska sköta lite mer avancerade hygiensysslor, där bitar av våra kroppar blir restprodukter hemma.

Är det okej att prata mycket om sina barn?

På fikaraster på jobbet är det på en del arbetsplatser inte ovanligt att personer med barn pratar på om sina guldklimpar som att alla borde få veta allt om vad som händer i deras liv. Även i grupper där vissa kanske inte har barn. Hur är det med det – är det okej att prata hur mycket som helst om sina barn med sina kollegor på jobbet?

Vett och etikett-experten svarar:

”Precis som att man inte ska prata om jobbet hemma hela tiden så bör man inte prata om hemmet på jobbet hela tiden. Det är en enkel tumregel.”

Sofia Larsson lägger också till att om en person pratar om i stort sett vad som helst mest hela tiden så blir det tradigt i längden. Oavsett om det handlar om barn, husdjur eller fritidsintressen.

Därmed inte sagt att man inte kan vara privat på jobbet, att prata om saker som inte har med jobb att göra är viktigt. Det handlar istället om att läsa av vad andra tycker är intressant att prata om och att inte mala på för mycket om något andra inte är så nyfikna på. Och att tänka på att låta andra få ta plats.

Annons

Är det okej att be sina gäster gå hem?

Kanske har du hamnat i situationer där du som värd känner att gästerna stannat lite för länge, en eftermiddagsfika som dragit över till middagstid, en middagsbjudning som blir till en fest som varar in på småtimmarna … Eller så har du som gäst känt att det är svårt att känna av läget när det är okej att lämna.

Så hur är det nu då – är det okej att be sina gäster gå hem när man tycker att det är dags? Hur säger man i så fall? Och som gäst – kan man lämna tidigt hur som helst?

Vett och etikett-experten svarar:

”Situationen är obekväm och ansvaret ligger helt på gästen. Att som värd eller värdinna demonstrativt ställa sig och diska tror jag inte på, inte heller att gäspa teatraliskt. De värsta nattugglorna tenderar att aldrig förstå det ändå. Rättfram vänlighet är, som i de flesta fall, bäst.”

Hon föreslår att man vänligt men bestämt säger att det har varit trevligt men att ”nu rundar vi av om det är okej?”. Och att man också kan ägga till en specifik anledning om man har en sådan, som till exempel att man ska gå upp tidigt dagen efter.

Annons

Som värd kan det också vara viktigt att vara tydlig med från början att det är vissa tider som gäller. Som att vid en eftermiddagsfika skriva start- och sluttid, för att inte gästerna ska bli osäkra på när de kan gå eller att man som värd känner sig tvungen att bjuda på middag om inte gästerna lämnar sammankomsten.

Som gäst tycker hon att man ska tänka på att meddela värden att man kommer att behöva gå tidigt, så det inte uppfattas som att du inte uppskattar tillställningen. Och att du, när du går, i så fall kan smita iväg lite diskret.

Källa: Svd Foto: TT

LÄS MER:

Så klarar du olika middagsbjudningar – 7 etikettregler att ha koll på

Barn i sociala medier – expertens vett och etikett-tips

Vett och etikett – här är 14 regler ditt barn borde kunna

Annons