RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

7 saker vi gör under ledigheten som retar gallfeber på omgivningen

28 jul, 2022 
Familj som besöker släktingar och tas emot i dörren
Tänker du på vett och etikett under sommarens alla äventyr? Egentligen får vi för oss fräckheter lite närsomhelst på året, men under ledigheter blir de ofta mer frekventa. Här kommer 7 sociala snedsteg vi gör som irriterar andra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under semestern och andra ledigheter passar många av oss på att umgås med släkt och vänner som vi annars inte hinner träffa så mycket. Ibland tar vi oss till och med hem till varandra med hela familjeskaran i släptåg.

Det säger sig självt att det lätt kan börja skava om någon part tar sig för mycket friheter.

Se också: Saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotelletBrand logo
6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

7 sociala synder vi begår under ledigheten

Vett och etikett glöms lätt bort när man är ledig och ruckar på andra regler också. Kanske särskilt nu när vi varit isolerade så länge på grund av coronapandemin.

Med inspiration av magasinet Amelia listar vi här 7 sociala fräckheter många av oss får för sig under semestern (och annars med för den delen). Hur många gör du dig skyldig till?

Annons

1. Dyker upp flera stycken – oanmält

En del människor älskar överraskningar medan andra kan må jättedåligt om deras rutiner luckras upp. Det är alltid bättre att höra er för om ni ska hem till släkt eller vänner – speciellt om ni är många i familjen.

Hur trevligt det än känns i tanken att ropa ”hej vi är här nu” helt oannonserat så kan det också slå bakut.

2. Besöker vänner i stället för en terapeut

Ledighet är ofta en tid då vi faktiskt hinner besöka vänner. Samtidigt kan också många problem vi skjutit på under en annars stressig vardag göra sig påminda ordentligt när vi slappnar av.

Se till att inte blanda ihop de här två sakerna om det inte är en riktigt nära vän! Efter att inte ha setts på evigheter kanske man vill prata om någonting annat.

3. Känner sig lite för mycket som hemma

Tänk på hur du hade velat att någon betedde sig i ditt hem och hur personerna du besöker vill ha det. Ta seden dit du kommer, inte tvärtom.

Annons

Det kanske inte är så passande att låna saker utan att fråga, gå runt i bara underkläder, äta vilt ur kylskåpet, stöka ned eller att stanna hur länge som helst…

4. Låter barnen härja lite för fritt

Precis som att du som vuxen inte kan ta dig vilka friheter som helst hemma hos någon annan så bör du hålla lite uppsikt över barnen också.

Får de inte klättra i bokhyllan hemma hos dig? Då kanske de inte ska göra det hos vännen heller, just för att det inte är dina grejer de har sönder.

5. Gör nästan ingenting annat än att klaga

Om du är gäst hemma hos någon så har du ingen rätt att klaga på saker och ting, oavsett vad. Det är du som blivit inbjuden (förhoppningsvis) och mottagen med öppna armar under någon annans tak.

Lite tacksamhet snarare än dumma kommentarer kring tapeter, maten, värmen eller gården vore på sin plats!

6. Lämpar över sitt husdjur på någon

Det kan vara jobbigt nog för någon att få påhälsning av en familj. Så det är inte alltid så snällt att även lämpa över ett dreglande husdjur som hårar ned.

Speciellt inte om du ser det som ett tillfälle att få en hundvakt när du springer i väg på andra ärenden. Behöver du hundvakt, fråga i förväg!

7. Förstör stämningen – för sociala medier

Det är ju alldeles underbart att hinna umgås ordentligt igen under semester och ledighet, förutom att ni inte umgås för att du sitter i telefonen…

Det blir sista droppen och bägaren rinner över när du ber vännen att flytta på den där kaffekoppen för att det blir en snyggare bild till sociala medier.

Foto: TT

Annons