QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Marie Kondos 5 bästa tips för ett glädjefyllt hem

04 jan, 2021 
Marie Kondo - bokomslag Spark Joy
Organiseringskonsulten Marie Kondo är kvinnan som fått hela världen att intressera sig för ordning och reda. I sin nya bok Spark Joy ger hon sina bästa tips på hur man kan rensa sig till ett mer glädjefyllt hem.
Annons
Marie Kondo: 5 tips för ett glädjefyllt hemBrand logo
Marie Kondo: 5 tips för ett glädjefyllt hem

SDet japanska organiseringsproffset Marie Kondo menar att vårt hem och våra saker har en stor inverkan på hur vi mår, och att man därför tjänar mycket på att ordna det på ett sätt som man verkligen trivs med.

Hennes numera välkända sätt att skapa ordning och reda, den så kallade KonMari-metoden, består av sju lektioner som med fördel kan utgås ifrån när man vill börja rensa. Utöver det är senaste boken fullproppad med ytterligare tips på hur man kan tänka när man organiserar hemma för att verkligen skapa sin egna personliga oas.

Se också – Antikexperten om sakerna i hemmet som kan ha stort värde

Som Kondo i boken Spark Joy uttrycker sig:

”Att göra sig av med saker är inte poängen – det som spelar roll är att behålla det som ger dig glädje. Om du gör dig av med allt tills ditt hus är helt tomt tror jag inte att du kommer att trivas särskilt bra där. Vårt mål när vi skapar ordning bör vara ett boende fyllt med sakerna vi älskar."

Annons

Organiseringsproffsets 5 tips för ett mer glädjefyllt hem

1. Föreställ dig din idealiska livsstil med hjälp av ett foto

För att ta reda på hur du egentligen vill leva och bo kan du med fördel ta inspiration från fina foton, menar Kondo. Om man inte får upp en bild i huvudet rekommenderar hon att man tittar i flera inredningsmagasin eller sajter samtidigt, och tar ett snabbt beslut om vilken stil som bäst passar en själv.

Använd sedan bilden när du går igenom dina saker, för att snabbt kunna ta beslut om föremålen passar in i din önskade livsstil eller inte.

2. Behåll inte saker för att det kan vara bra att ha

Kondo vittnar om hur många av hennes klienter upplever det svårt att ta beslut kring saker som inte direkt skänker glädje, men som kan komma att behövas någon gång. Exempel kan vara verktyg eller praktiska klädesplagg.

Viktigt då är att vara ärlig med sig själv - kommer jag verkligen att behöva denna någon gång? Och är det så sällan att jag inte ens kommer komma ihåg att denna finns när jag väl behöver den? Behåll föremålet enbart om du verkligen tror att du någon gång i framtiden kommer uppskatta att det funnits där.

Annons

3. Begränsa barnens kreationer, leksaker och gosedjur

Det kan kännas hjärtlöst att göra sig av med något som tillhört ditt barn - eller ännu värre - som ditt barn gjort. Kondo är här tydlig med att säga att om du inte kan förmå dig att skiljas från ett föremål så finns ingen anledning att tvinga sig själv att göra det. Men om du känner att det svämmar över kan du exempelvis fota av barnens konst innan du kastar den.

Alternativt att du avsätter en yta i hemmet där alla barnens kreationer får hålla hus, och då också hålla sig till det som får plats där. När det rör sig om leksaker och gosedjur gäller detsamma - ger detta ting mig eller mitt barn glädje? Om föremålet spelat en viktig roll i något av era liv, kan det vara läge att hålla en minnesceremoni och tacka av det. Alternativt om man vill rensa upp men inte slänga det, spara det någon annanstans där det lämpar sig bättre.

4. Utgå från funktion när det gäller användbara saker som inte ger glädje

Alla saker kan inte ge glädje, så är det bara. Det gör inte att vi kan göra oss av med allt vi vill, som exempelvis viktiga papper eller saker som tillhör övriga i familjen. Dessa saker rekommenderar Kondo istället att man gör upp med, i försök att få en mer glädjefull relation till dem.

Annons

Hon menar att genom att verkligen se på föremålets funktion - och kanske eventuellt den glädje som det skänker någon annan, så kan man lära sig att uppskatta och kanske till och med tycka om det ändå.

5. Våga ha personliga saker samt sätta färg på saker och ting

”Ett glädjefyllt hem är som ett personligt konstmuseum” skriver Kondo i sin bok. Med detta menar hon att saker som betyder mycket för oss med fördel bör placeras på ställen där man verkligen ser och kan njuta av dem. Sedan uppmuntrar hon till användandet av färg.

Enligt henne är det vanligt att hon stöter på klienter som tycker de fått i ordning allt - men sen ändå inte känner sig helt klara. Ofta räcker det då med att sätta in gardiner, överkast i ens favoritfärg och pynta med blommor eller färgglada tavlor.

...

Läs mer:

10 saker du ska rensa ur ditt hem – för hälsans skull

Så rensar du ditt hem en gång för alla med KonMari-metoden – 7 tips

Vårstäda: KonMari-expertens bästa tips för att skapa ordning

Annons