QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Så rensar du ditt hem en gång för alla med KonMari-metoden – 7 tips

26 mar, 2017 
Thowe Wagner Larsson
KonMari-metoden är skapad av Marie Kondo, ett japansk organiseringsproffs som tar världen med storm med sitt sätt att organisera hemmet. Har du problem med att rensa, slänga och förvara dina saker? Då är dessa 7 tips för dig.
Annons

Marie Kondo har ända sedan barnsben organiserat och strukturerat upp hennes hem. I hennes bok ”The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing” delar hon med sig av sina lärdomar och ger tips och råd till andra som vill rensa sina hem.

Läs mer från Elle Decoration: 15 saker du måste rensa ur garderoben i vår

Hon är noga med att påpeka att vårt fysiska liv, alltså våra hem och ägodelar, har stor inverkan på vårt psykiska mående och att vi mår mycket bättre när vi har det organiserat runt om oss. Boken har sålts i över fyra miljoner exemplar och hon har utsetts som en av de mest inflytelserika personerna av Time Magazine. Vi ger dig 7 lektioner i hur du går tillväga för att rensa ditt hem – en gång för alla.

 

Så här rensar du ditt hem med KonMari-metoden:

Lektion 1: Rensa ditt hem efter kategori, inte efter rum

De flesta av oss går igenom vårt hem och rensar rum för rum. Enligt KonMari-metoden ska du istället utgå efter kategorier; kläder, böcker, smycken, tidningar och så vidare. Se till att samla hela kategorin och gå igenom den samtidigt.

Annons

Lektion 2: Respektera dina ägodelar

Tillhör du dem som pressar in dina kläder i byrålådor, trots att det knappt finns plats? Eller låter du flera plagg hänga på samma galge för att du inte har tillräckligt många? Det här kan låta något flummigt, men Marie Kondo råder dig att fundera över hur dina kläder egentligen mår. Är de lyckliga där de hänger alldeles för tajt? Respektera dina ägodelar och se till att de får den plats de förtjänar.

Lektion 3: Nostalgi är inte alltid bra

När du börjar rensa kommer du troligtvis att hitta saker som påminner dig om gamla minnen. Fotografier, brev, klädesplagg och så vidare. Marie Kondo insisterar på att du sätter på dig så kallade skygglappar och fokuserar på en kategori åt gången. Hittar du något du vill titta närmare på kan du lägga det åt sidan och ge det uppmärksamhet när du är klar med resten.

Lektion 4: Blir du glad av det här klädesplagget?

KonMari-metoden menar att du ska känna glädje av att titta i din garderob och de klädesplagg du äger. Många av oss rensar vår garderob efter säsong, vad vi väger (eller snarare vill väga), vad vi förknippar med klädesplagget eller med tanken att vi någon gång kommer att använda plagget igen. Enligt Marie Kondo ska du bara fråga dig en sak: blir du glad av det här klädesplagget? I så fall: spara. Om inte, sälj eller skänk bort!

Annons

Lektion 5: Vik, häng inte

När du väl har en garderob med klädesplagg du blir glad av kan du lättare besluta vart plaggen ska vara. Marie Kondo säger att våra plagg mår bättre av att vara vikta i en byrålåda snarare än hängda på en galge.

Lektion 6: Använd flera små lådor i den stora lådan

När du börjar vika dina kläder får du en bättre överblick över vad du har i din garderob. Gör det enkelt för dig genom att använda mindre lådor i byrålådan, till exempel skokartonger med tröjor i byrålådan längst ner och mindre askar med scarfs och skärp i lådan längst upp.

Lektion 7: Lägg inte tillbaka något innan allt är sorterat

Vänta med att lägga tillbaka klädesplagg i byrålådan, böcker i bokhyllan och smycken i lådan innan du har sorterat allt. Se till att det du ska slänga/skänka/sälja är tydligt sorterat från de ägodelar du vill behålla. Därefter kan du lägga tillbaka dessa.

Via: onekingslane
Omslagsbild: just a girl and her blog & thrive global

 

10 saker du glömmer att städa i köket

Läs också: 10 saker du glömmer att städa i köket

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons