FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Rensa köket som Marie Kondo – för hälsans skull

11 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Att göra hälsosamma val när köket är en enda röra är inte lätt. Därför ska du ta dig tid att rensa undan röran enligt Marie Kondos tekniker och upptäcka hur lätt det är att äta nyttigt när du har ordning i skafferi, kyl och frys.
Annons

Att städa i köket innebär fler fördelar än att det blir snyggt, du hittar bättre och du gör dig äntligen av med de där burkarna längst in i kylen som såg sina bästa dagar för ganska länge sedan. Du blir mer hälsosam också! Åtminstone blir det lättare att göra hälsosamma val när du har rensat ordentligt.

När det gäller ordning och reda finns det bara en guru nuförtiden – Marie Kondo förstås. Sedan hon släppte sin bok The Life-Changing Magic of Tidying Up och fick en egen tv-serie på Netflix har städning blivit en grej. Att vika kläder är numera en konstform och att sortera underkläder det hippaste du kan göra. Och när det kommer till betydelsen av ordning och reda är köket inget undantag.

Ett stökigt kök skapar stress och gör att vi i större utsträckning gör ohälsosamma val, det finns det forskning på.

Så om du vill möta våren och sommaren på ett mer hälsosamt sätt ska du applicera Marie Kondos tekniker även bland skafferier och kylskåp.

Annons

1. Fråga dig själv: Uppmuntrar det här till hälsosamma val?

Ta ut allt från skafferiet och gå igenom allt. Fråga dig själv om det här kommer att främja din hälsa. Hur hård du vill vara bestämmer du själv. Antingen gör du dig av med allt som inte är positivt för din hälsa, eller så nöjer du dig med att göra dig av med det allra värsta. Det där som du faktiskt inte ens tycker så mycket om men äter ändå – bara för att det finns där.

När du sedan ställer tillbaka sakerna du ska spara, gör det ordentligt så att det ser snyggt ut i skafferiet när du är klar. Trasiga förpackningar lagar du eller byter mot burkar så att du lätt ser vad du har hemma.

Sedan gör du samma sak med det där skåpet över köksfläkten där du gömmer ditt smygätargodis…

Passa på att rensa ur alla produkter som har passerat sitt bäst-före-datum med sådan marginal som gör att de faktiskt inte bör ätas. Bara det är en enorm lättnad!

Annons

2. Rensa på bänkarna

Genom att inte ha en massa grejer framme på bänkarna är det också lättare att inte slentrianmässigt kasta i sig en kaka från en burk eller kvarglömd påse. Dessutom skapar överlastade bänkar stress och gör att du blir mindre sugen på att laga mat.

Det du faktiskt får ha på bänken är en fruktskål eftersom forskning visar att de som har en fruktskål framme har lättare att hålla en hälsosam vikt än andra.

3. Omorganisera din kyl och frys

Precis som du gjorde med ditt skafferi, lasta ut allt ur din kyl och frys och rensa. Här kan det bland annat dölja sig halvfulla burkar med krossade tomater med en äcklig mögelodling på toppen och röror som verkar ha bytt färg sedan du såg dem senast.

Om du har såser och röror som du använder sällan och är möjliga att frysa in, gör det. Antingen i små burkar eller i isbehållare så att du sedan lätt kan ta fram en kub av röran i taget när du faktiskt ska använda den.

Annons

Frysen är faktiskt inte en magisk lösning på evigt liv. Saker blir gamla även när du fryser in dem, bara mycket långsammare. Har du matvaror du är lite tveksam om, googla på hur länge de håller i frysen, internet är fullt av information. Men en grundregel kan vara att inget ska bo i frysen i mer än ett år, och många saker betydligt kortare tid.

Precis som när du organiserade ditt skafferi ska du organisera så att du ser vad du har i kylen och frysen. Se också till att ha ordning på dina grönsaker så att det ser fräscht ut och så att inget glöms bort och ligger och ruttnar – lex gurka för nära kylaggregatet.

Städa ur och gör snyggt!

4. Städa skåpen

Du har säkert fullt med bra och snygga saker hemma, men om du har dem huller om buller i skåp och lådor gör de ingen glad – framför allt inte dig. Plocka ut, sortera och rensa ut sådant du aldrig använder. Ställ in i en vettig ordning så att det du använder ofta hamnar lättillgängligt.

Annons

5. Skapa en matrutin

Enligt Marie Kondo ska du praktisera mindfulness när du äter. Det är inte ett dugg flummigt utan betyder att du ska vara närvarande, tänka på hur och vad du äter och sitta ner vid bordet. Inget ätande framför tv:n eller med datorn i knät. Det här gör stor skillnad för din hälsa och kommer att kännas betydligt lättare när köket är städat och trevligt att sitta i och äta.

Foto: TT

Artikelinspiration: Health.com

 

Läs mer:

Så rensar du ditt hem med KonMari-metoden

Vårstäda inombords: 4 goda vanor att testa

Malin Wollin: KonMari-städa? Då finge jag gå naken

Annons