QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

4 myter att sluta tro på – för att leva riktigt länge

09 mar, 2021 
kvinna som kommer leva länge
Kanske har du hört en del påståenden om vad som förkortar, förlänger eller påverkar din livslängd? Vad är sant och vad är motbevisat? Så här säger senaste studierna!
Annons
Håll hjärnan ung – 5 tipsBrand logo
Håll hjärnan ung – 5 tips

Kanske har du också hört att det finns många saker som kan förkorta, påverka eller förlänga vår livslängd? Men vad är egentligen sant och vad kan man strunta i? Så här säger senaste forskningen.

Se ocksåså lever du länge och väl enligt experten.

Myt: Att jobba för hårt kan förkorta livet

Att jobba hårt kan enligt en studie faktiskt minska risken att dö tidigt med 20–30 procent. Förutsatt att du inte utsätts för mycket negativ stress som du går runt med, även utanför jobbet.

För de allra flesta är det bra med den sociala gemenskapen och meningsfullheten som en arbetsplats och ett arbete ger. Och det är bra att fortsätta utmana hjärnan hela livet.

Myt: Generna avgör hur länge du lever

Dina gener kan absolut till viss del påverka hur länge du kommer att leva men bara till en liten del. Din livsstil och miljön du lever i är mer avgörande.

Har du ärftliga sjukdomar i släkten så ska du göra regelbundna kontroller när du börjar bli äldre, för att öka chansen att upptäcka dem i tid. Men fokusera också på det du kan göra själv:

  • Hålla dig till en hälsosam vikt
  • Äta hälsosamt
  • Träna regelbundet
  • Dricka måttligt med alkohol
  • Inte röka
kvinna börjar träna som äldre, kommer leva längre
Det är aldrig för sent att börja träna!

Myt: Det är försent för bättre vanor

Att lägga sig till med bättre vanor är det aldrig för sent för. Att sluta röka till exempel, kan förlänga livet med år. Och att börja träna likaså. Om du inte varit så noga med solskydd kan det vara värt att börja bli bättre på det nu också.

Annons

Myt: Optimister lever längre

Du kanske har hört att optimister lever längre? En studie som gjordes på över 1 500 personer visar att det i själva verket var tvärt om.

Det var de försiktiga, uthålliga personerna, som inte tog onödiga risker som levde längre. Till exempel var de bättre på att göra sina hälsokontroller. Istället för att till exempel tänka ”asch, det ordnar sig” och ”det är säkert ingen fara”, som mer optimistiska människor kan göra.

Däremot kan det vara sant att ett gott skratt förlänger livet, då (minst) ett gott skratt om dagen har visat sig kunna sänka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Källa: Prevention Foto: TT

Annons