QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Därför mår vi så bra av husdjur under pandemin

15 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
Hund slickar kvinna i ansiktet och katt njuter av att bli kliad.
Har du skaffat en ny familjemedlem under pandemin? Nu visar en ny studie att vi mår bra av närkontakt med våra husdjur. Något som är extra viktigt under coronapandemin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
5 hälsofördelar för dig som har katt

Gosat extra mycket med ditt husdjur under coronapandemin? Bra, då mår du troligtvis lite bättre än de som inte har ett gosigt djur att gulla med. En ny studie visar nämligen att närkontakt med husdjur till stor del kan kompensera för närheten vi berövats till andra människor under pandemin.

Husdjur kan kompensera brist på fysisk beröring

Tidigare forskning har visat att positiv beröring är viktigt för vår hälsa. När vi har hudkontakt med en annan människa utsöndras en blandning av våra måbra-hormoner, så som dopamin, serotonin och oxytocin. Dessutom minskar fysisk beröring stresshormonet kortisol. Det räcker faktiskt med att titta på en fisk i ett akvarium för att spända muskler ska slappna av, vilket förklarar varför många tandläkar- och läkarmottagningar har ett akvarium i väntrummet.

En av alla negativa effekter pandemin har fört med sig är att många idag saknar fysisk kontakt med en annan människa. Men nu visar en alltså en ny studie att ett husdjur kan kompensera för avsaknaden av beröring.

Annons

– Relationen till djuren kan motverka de effekter som minskandet av hudkontakt medför under pandemin. När nästan halva befolkningen på jorden har djur, så detta kan vara en av de största hälsoresurserna vi har nu under denna tid, säger Janette Young, forskare i medicin vid University of South Australia och författare till studien.

Husdjur kan ge ägaren tröst i jobbiga tider

Jenette Young har, i sin forskning, gjort kvalitativa intervjuer med 32 husdjurägare. Husdjuren som deltog i studien var olika hundar, katter, fåglar och reptiler, inklusive en krokodil.

I studien uppgav ägarna att djuren gav dem tröst, avslappning och en känsla av närhet. 90 procent av hussarna och mattarna pekade ut just hudkontakten med deras husdjur som avgörande för att kunna känna dessa hälsoeffekter. Enligt Janette Young uppgav även flera husdjursägare att de kände sig omhändertagna av djuren.

– Många kände att djuren bara “visste” när något inte stod rätt. Då gav de tröst genom att gosa eller bara titta på dem.

Annons

Studien tog även upp relationen mellan ägare och husdjur som en viktig aspekt för djurägarens välmående. Många deltagare upplevde nämligen att det fanns en ömsesidighet i relationen med djuren, något som påverkade deras välmående positivt. Det kunde handla om en fågels glada kvitter, en hunds blick som uttryckte “jag älskar dig” eller en ödla som stänger ögonen av välbehag.

– Genom hudkontakt blev djuren en del i familjen och kanske blev de en del i deras, säger Janette Young.

Kvinnor blir lyckligare än män av att vara nära sitt husdjur

I en undersökning om djurens emotionella värde kunde man även se att kvinnor blev särskilt lyckliga av att vara nära sitt husdjur. Undersökningen, som gjordes av Agria Djurförsäkring, visade att hela 99 procent av alla kvinnor blev lyckliga när de fick umgås med sitt älskade djur. Bland män landade siffran på 94 procent. Undersökningen är gjord bland 1000 djurägare vardera i de nordiska länderna, i Storbritannien och Frankrike. Mest lyckliga av att få vara med sina djur blir svenskar och britter, följt av finländare och fransmän.

Sugen på att skaffa en ny familjemedlem? Ta vårt quiz och se vilket husdjur som passar din personlighet och livsstil bäst!

Källa: SVT och Agria Djurförsäkring Foto: TT

Läs mer:

Det säger din katts personlighet om DIG

QUIZ: Vilken hundras passar dig bäst?

Därför vill vi "krama sönder" gulliga barn och djur

Annons