SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Husdjur gör oss lyckligare – och friskare

10 feb, 2020 
kvinna kelar med liten rödpälsad katt
Vill du bli både friskare, lyckligare och leva längre? Då ska du skaffa ett husdjur! De fungerar nämligen som lyckopiller, särskilt för kvinnor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Husdjur är inte bara bra för vår fysiska hälsa. De får oss också att må bättre psykiskt. Vi blir helt enkelt lyckligare av att ha en hund, katt eller häst att umgås med. Särskilt lyckliga blir kvinnor av att vara nära sina djur. Det visar en undersökning om djurens emotionella värde som Agria Djurförsäkring har gjort.

Hela 99 procent av alla kvinnor blir lyckliga av att umgås med sitt husdjur. Bland män är siffran 94 procent. Undersökningen är gjord bland 1000 djurägare vardera i de nordiska länderna, i Storbritannien och Frankrike. Mest lyckliga av att få vara med sina djur blir svenskar och britter, följt av finländare och fransmän.

Djur frigör hormoner

Vad exakt som gör oss lyckligare har man inte tittat specifikt på. Vissa experter menar dock att det kan ha med beröring att göra. När vi kramas och smeker någon – människa eller djur – frigörs hormonet oxytocin. Hormonet skapar också känslomässiga band och det minskar stresshormonet kortisol.

Annons

Det räcker faktiskt med att titta på en fisk i ett akvarium för att spända muskler ska slappna av, vilket förklarar varför många tandläkar- och läkarmottagningar har ett akvarium i väntrummet.

– Flera studier visar att vi människor mår bra av att umgås med djur eftersom lyckohormonet oxytocin frigörs hos både djur och människa när vi klappar dem. Själv kan jag uppleva att i mötet med ett djur så är det lätt att lägga undan mobiltelefonen och gå ned i varv. Att ha hund eller häst innebär ju också nyttig vardagsmotion, att komma ut i naturen och att träffa andra djurägare, säger Agnes Fabricius, hippolog och vd på Agria Djurförsäkringar.

Tidigare forskning har också visat att djurägare upplever att deras pälsklingar har en klart positiv inverkan på livet, och inte minst på hälsan. Allt detta enligt en analys av 17 olika internationella studier. Dessutom lever man längre om man har hund, visar en svensk studie gjord vid Uppsala universitet. Hundägarna hade lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller andra orsaker under de tolv år som studien pågick. Bäst hälsoeffekt såg man i ensamhushåll. Ensamhet anses som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom. Men har man ett husdjur tycks riskfaktorn försvinna.

Annons

Man har också sett att den som har hund och råkar ut för en hjärtinfarkt eller en stroke har bättre chanser att överleva än den som inte har hund. Framförallt gäller det ensamstående hjärtinfarktpatienter. Där löpte hundägarna 33 procent lägre risk att dö.

Jakthund håller dig friskast

Men spelar det någon roll vilken typ av djur och av vilken ras man skaffar sig? När det gäller lycka verkar hund, häst och katt fungera lika bra. Är det däremot hälsan du vill värna gör du klokast i att skaffa en jakthund. En studie vid Uppsala universitet visar nämligen att raser skiljde sig åt tydligt vad gällde hjärt-kärlhälsa. Ägare till hundar av olika jaktraser var generellt friskare än andra.

 

Foto: TT

Läs mer:

5 fantastiska hälsofördelar med att ha husdjur

Därför kan du inte slita dig från söta djurklipp

Hälsofördelar för dig som rider och älskar hästar

 

 

Annons