SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför vill vi "krama sönder" gulliga barn och djur

04 mar, 2020 
AvMåBra
Därför vill vi krama sönder söta djur och bebisar
Till alla som någonsin sagt "du är så söt att jag vill ÄTA UPP DIG!" – och faktiskt menat det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Effekter en kram har på din kroppBrand logo
Effekter en kram har på din kropp

Stannar du vid att tycka en hundvalps stora bedjande ögon är enbart gulliga – eller vill du gå steget längre och liksom krama sönder den? Och stoppar dina känslor kring ett par söta bebiskinder är urgulliga, eller grips du av en vild impuls att krama barnet hårt. Ja, nästan äta upp det! (vilket för övrigt många glatt meddelar när de kikar innanför suffletten på barnvagnen, vilket dock de flesta föräldrar också lyckas ta med ro).

För precis som du så vet de ju att du bokstavligen inte vill äta varken barn eller gulliga husdjur. Dina känslor är istället ett kvitto på att kärleksimpulserna som väller över dig är så starka att de nästan inte går att hantera!

Söta bebisar och djurungar

Söta valpar väcker starka känslor!
En söt valp får hjärtat (och bubbelplasten) att brista!

I en tidigare studie vid Yale undersöktes människors reaktioner på bilder med söta bebisar. När forskarna visade deltagarna fotografier på spädbarn reagerade en betydande del också med en form av aggressivitet, som visade sig som viljan att just klämma på barnens kinder.

Annons

Och samma funktion verkar triggas när det är söta djur vi tittar på. För i samma studie fick ett hundratal deltagare hålla i bubbelplast när de tittade på fotografier på djur. När deltagarna såg gulliga bilder på valpar och andra djurungar tenderade de att poppa mer plast än när de såg bilder på andra djur.

Viktigt för vår överlevnad

Forskarnas förklaring är att de starka känslorna kräver balans i vår kropp. När vi svämmar över av kärlek och ömhet triggas också en gnutta aggression för att vi ska nå balans, en reaktion som ur ett evolutionärt perspektiv gör oss till bättre beskyddare av flocken och vår avkommas överlevnad.

Något att tänka på nästa gång du nyper tag i en vällingstinn babykind eller överraskas av en kärleksattack i närheten av ett par bedjande hundögon!

Läs mer:

Därför blir du lyckligare och friskare av husdjur

Pratar du med ditt husdjur? Det här avslöjar det om din hälsa!

Annons