QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Forskning: Att ha husdjur är bra för hjärnan

11 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
En hund kramar sin kvinnliga ägare utomhus.
Att ha husdjur kan ge många positiva hälsoeffekter. Nu visar ny forskning att även hjärnan kan gynnas av din håriga familjemedlem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
5 hälsofördelar för dig som har katt

Terapidjur har länge fungerat som pålitliga följeslagare för personer med funktionsnedsättning. Nu visar ny forskning att alla typer av husdjur kan ge sina ägare positiva hälsofördelar, och speciellt för de ägare som lider av psykiska besvär, så som depression.

Enligt Marwan Sabbagh, MD, chef för Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health, spelar fysiologin en stor roll när det kommer till hälsoeffekterna vi får från djur.

– Att bara klappa ett djur kan minska nivåerna av stresshormonet kortisol och öka frisättningen av hormonet serotonin, vilket resulterar i sänkt blodtryck och hjärtfrekvens. Sammantaget kan detta även leda till en boost för humöret, säger Sabbagh.

Husdjur kan minska ångest och ensamhet

Att pandemin har gjort oss ensamma och överväldigade över livets svårigheter är även något som forskare har kollat på. Här kunde man se att husdjuren gjorde att ägarna mådde bättre och att närheten av ett husdjur kunde kompensera för bristen av mänsklig närhet.

Annons

I en studie från Australien, som var gjord på 199 patienter med psykisk ohälsa, kunde man se att 94 procent rapporterade en minskning av ångest genom beröring, tack vare en så kallad psykisk hälsa-hund. Dessutom rapporterade 51 procent av patienterna att hunden var ansvarig för att ha avbrutit ett pågående ångestanfall.

I en annan undersökning kunde man se att vuxna människor i åldern 65 år och äldre upplevde sig mindre ensamma samt kände en större känsla av syfte och mening tack vare sina husdjur.

Extra hälsofördelar om man har hund

För den som har hund tillkommer även en annan viktig hälsofördel, nämligen fysisk aktivitet. Enligt Centers for Disease Control and Prevention behöver vuxna minst 150 minuter i veckan med måttlig intensiv aerob aktivitet för att uppnå god hälsa. Vill man ha ännu större hälsofördelar ska man dubbla den dosen.

Att ha hund, som behöver gå ut och rastas flera gånger om dagen, kan därför vara perfekt ur hälsosynpunkt. Fördelarna med fysisk aktivitet är nämligen många. Din hjärnhälsa förbättras, du har lättare att hålla vikten och du löper även mindre risk för kroniska sjukdomar som stroke, cancer och diabetes.

– Vi vet att fysisk träning, och aerob träning i synnerhet, är mycket fördelaktigt för att upprätthålla hjärnans hälsa. Speciellt hos de personer som löper risk att utveckla demens och Alzheimers sjukdom, säger neuropsykolog Aaron Bonner-Jackson.

Så för dig med husdjur – grattis, krama om din håriga kamrat lite extra idag!

Källa: Cleveland Clinic Foto: TT

Läs mer:

Därför mår vi så bra av husdjur under pandemin

QUIZ: Vilket husdjur passar dig bäst?

Ny studie visar att hundar förstår mer än vi tror

Annons