Ny studie visar att hundar förstår mer än vi tror

Din hund förstår vad du säger – hur du än säger det.

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Känner du att din hund verkligen förstår dig? Det är faktiskt inte alls osannolikt visar en ny studie från Ungern som nyligen publicerades i tidningen Science. Hundars hjärnor verkar nämligen bearbeta tal på ett liknande sätt som människor gör.

De ungerska forskarna lyckades med bedriften att få tretton hundar att sitta stilla i en magnetröntgenmaskin medan de talade med dem. Syftet var att mäta hundarnas hjärnaktivitet när de blev tilltalade med olika innebörd och olika tonlägen. Till exempel sa forskarna ”duktig hund” med såväl glatt som neutralt tonläge för att jämföra responsen med nonsens-ord som ”det var inget” i olika tonlägen.

Matte pratar med sin hund som förstår vad hon säger.

Tänk både på ordval och tonläge när du pratar med din hund – hen förstår dig bättre än du tror! Foto: IBL

Studien visade att hundarna snappade upp betydelsen av orden oavsett tonläge, och att de verkade associerade till positiva eller negativa minnen av ordet. Men bäst förståelse visade de när tonläget matchar innebörden av det vi säger. Hundens vänstra hjärnhalva tolkar nämligen ordens innebörd, medan den högra läser av tonläget – precis som hos människor.

Så, har du till exempel pratat om att åka till veterinären med en supergullig röst för att inte skrämma hunden eller göra den orolig bör du alltså sluta med det nu. Du lurar ingen.

Forskaren, tillika studiens huvudförfattare, Attila Andics har studerat talförståelse, språk och beteende hos såväl människor som hundar. Så här skriver hon om studien:

”Det här visar att positiva kommentarer kan fungera som belöning för hundar, men det fungerar allra bäst om orden och tonläget matchar. Hundar kan alltså skilja på vad vi säger och hur vi säger det, men de kan också kombinera de tu för att korrekt tolka vad vi verkligen menar”.

Läs mer: Hunden pratar med dig – och du förstår

Läs mer: Hundens språk – 8 sätt den säger ”jag älskar dig”

Läs mer: Ny svensk studie: Hundägare är friskare och lever längre

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: