10 saker att göra en dag du känner dig låg på energi

kvinnor som gör saker som höjer energin och gör dem glada
TV: Det här ska du göra innan läggdags - för att vakna lyckligare
0:57

Efter reklamen: TV: Det här ska du göra innan läggdags - för att vakna lyckligare

(0:57)

Slå på ljud

Nej, man vaknar inte upp med ett leende på läpparna och en kropp som spritter av energi varje dag. Vissa dagar är lite lugnare och allt kan kännas som det tar lite längre tid. Och det är förstås helt okej.

När man är trött och kanske lite låg känns ofta allt lite jobbigare att göra. Till och med saker som man egentligen vet att man brukar må bra av.

Men vi mår ofta bättre när vi kommer igång, även om man kanske gör lite i taget, steg för steg, med extra många pauser. Så vill man jobba upp lite energi kommer nu tips på några enkla saker som du kan göra.

6 enkla saker du kan göra för att känna mer glädje på jobbet

Hitta det vackraste du vet

Vi blir glada av att se på vackra saker, som soluppgångar, blommor … Ta fram något du tycker är vackert eller tänkt tillbaka på ett fint minne som du blir glad av. Du kommer att få skönare känslor i kroppen av det.

kvinna blir glad och får energi av att dofta på blommor

Ta en snabb kalldusch

Få saker är så effektiva för att snabbt bli piggare som att duscha kallt. Det väcker både kropp och knopp och ökar vår energi. Men det har även dämpande effekter på ämnen i hjärnan som förknippas med dåligt humör.

Lyssna på din favoritlåt

Musik kan göra allt ifrån att få dig att koppla av till att peppa dig pigga upp dig. Har du någon låt du blir extra glad av? Dra igång den, rör dig till musiken och blunda en stund.

Ta många små pauser

Ett av de bästa sätten att hitta bra fokus igen är att ta pauser. Ta några extra djupa andetag korta stunder, regelbundet under dagen.

Ring en vän

Ring någon som du alltid blir glad av att prata med och snacka av dig en stund. Eller skicka ett fint sms till någon du tycker om, dels gör du någon annan glad och kanske får du också något svar tillbaka som gör dig glad.

5 vanliga saker vi ångrar på dödsbädden – och så undviker vi det

Ta på dig ett stort leende

Du kan lura kroppen att bli gladare genom att låtsas vara glad. Ler du stort så kommer du att skicka signaler till hjärnan om att du faktiskt ÄR glad. Du lurar dig själv, och dessutom smittar du kanske andra med ditt leende som bonus.

Gå en kort, lugn promenad

Ett hårt träningspass kanske inte är din grej idag men du kommer att må bra av att röra på dig. Ta en kort promenad , tio minuter kan räcka för att höja humöret. Känner du dig trött på grund av att du är stressad så välja gärna att gå i naturen som har lugnande effekt.

Ta på dig dina må bra-kläder

Har du kläder i garderoben som du känner dig extra stark, snygg eller pigg i? Ta på dig dem – det kommer göra skillnad!

kvinna får mer energi och blir glad av sina favoritkläder

Ät något extra nyttig och gott

När man känner sig trött och låg är det lätt att leta efter något sött och fett att tröstäta. Men känslan efteråt blir sällan skön, det brukar snarare få motsatt effekt.

Boosta istället dig själv med något extra nyttigt och näringsrikt – och jättegott.

Oväntade vanor lyckliga personer ofta har gemensamt

Planera för en bättre morgondag

Om du har tagit dig igenom dagen utan att känna dig minsta piggare eller gladare – kom ihåg att du får en ny chans till en bättre dag imorgon.

Planera in något härligt som du vet att du kommer att njuta av. Och lägg dig tidigt så du får ordentlig vila.

Foto: TT

TV: 10 ovärderliga tips för morgontrötta
1:08

Efter reklamen: TV: 10 ovärderliga tips för morgontrötta

(1:08)

Slå på ljud

Utvald läsning