QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

5 vanliga saker vi ångrar på dödsbädden – och så undviker vi det

07 apr, 2021 
Kvinna berättar vad hon ångrar mest i livet
Känner du dig nöjd med livet? Vad skulle du ångra om det snart skulle ta slut? Här är några av de vanligaste sakerna vi önskar vi gjort annorlunda i livet. Och tips på hur vi kan göra för att inte känna så.
Annons

Många önskar nog att de skulle gjort saker annorlunda i livet. Men vilka är de vanligaste sakerna vi ångrar? Enligt studier är det framför allt fem olika saker.

5 vanliga saker vi ångrar på dödsbädden

  1. Att vi hade levt livet som vi ville, inte efter vad andra förväntat sig av oss.
  2. Att vi inte hade jobbat så mycket.
  3. Att vi hade modet att tala om hur vi känt.
  4. Att vi hade varit bättre på att hålla kontakten med vänner.
  5. Att vi hade tillåtit oss själva att vara lyckligare.

För att inte hamna där, i att vi ångrar saker när livet börjar närma sig sitt slut, finns det några saker vi kan tänka på att göra nu. Oavsett hur gammal man är. Det säger psykolog Carla Marie Manly till Well and good.

Här är hennes tips för hur vi ska göra nu – för att inte känna ånger senare.

1 Att leva livet som vi vill

Känn efter idag. Hur skulle du förändra ditt liv om du skulle leva det precis som du ville? Utan att ta hänsyn till vad andra förväntar sig av dig.

Du kan välja andra vägar, det är aldrig för sent för att börja göra det. Känner du att du önskar att du hade gjort annorlunda långt tillbaka i tiden – tänk istället att du ska jobba mot att göra annorlunda nu.

2 Att inte jobba så mycket

Att jobba mindre kan vara lättare sagt än gjort. Men det behöver ju inte betyda att gå ner i tid på jobbet. Kanske kan det vara att dra tydligare gränser för när jobbdagen slutar, att inte kolla mejl på kvällar till exempel, eller att planera för att maxa ledigheten du faktiskt har.

Annons

Fundera över vad som fungerar för just dig. Och försök fokusera på det som är bra. Kanske har många timmar du lagt tidigare i din karriär lett till att du har bättre förutsättningar senare i livet till exempel.

kvinna funderar på vad som skulle göra henne mer nöjd med livet, så hon inte ångrar saker på sin dödsbädd
Fundera på vad du kan göra redan idag för att känna dig mer nöjd med livet.

3 Att önska mod för att tala om känslor

Om du redan nu känner att du ångrar saker du gjort mot andra eller inte sagt till andra – ta tag i det direkt för att slippa älta.

Även om det kan vara så att relationer inte går att reparera så kan du kanske hjälpas av att försöka förklara hur du känner, för att slippa älta det sedan.

4 Att önska att man varit bättre på att hålla kontakt

Går du runt och känner att du borde vara bättre på att höra av dig? Hör av dig! Dra inte ut på det längre utan bara gör det, så slipper du lägga energi på att tänka hur saker kunde ha varit.

Annons

Skulle det vara så att en vän inte är mottaglig så vet du det och kan välja att gå vidare och lägga din energi på annat sedan. Som på dem som faktiskt finns kvar i ditt liv.

5 Att önska att man tillåtit sig själv vara lyckligare

Det finns många saker som kan göra oss lyckligare. Ofta små saker i vardagen, bara vi lägger fokus på dem och stannar upp för att reflektera över dem.

En del finner lyckan i att göra andra glada, andra i att skriva tacksamhetsdagbok. Hitta ditt sätt och kom ihåg att det är aldrig för sent för att känna sig lyckligare.

Källa: Wellandgood Foto: TT

Annons