QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Svenska maträtter från barndomen – som nu är på utdöende

22 feb, 2022 
Dillkött, fruktcocktail och flygande jakob
Här är 10 maträtter från 60-, 70- och 80-talet som håller på att försvinna från de svenska menyerna. Vilka barndomsminnen de väcker!
Annons
Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Mat är ett tidsdokument som alla har tydliga minnen och kopplingar till. Men som med det mesta så har även maträtter sin storhetstid för att sedan bytas ut mot nya favoriter.

Här är tio rätter som åtminstone de flesta över 40 är uppväxta med. Rätter som serverades i såväl skolmatsalen som på söndagsmiddagen hos mormor eller hemma hos kompisen. Vissa älskade dem, andra skydde dem. Hur som helst, nu för tiden ser vi dem allt mer sällan, trots att husmanskost och traditionell mat på flera sätt fått ett uppsving.

Vilka vad dina favoriter?

Dillkött

dillkött

En underskattad maträtt, inte sant? Syrligt långkokt kalvkött med morötter, ljus sås och en fräsch smak av dill.

Annons

Kalops

kalops

Kalops med potatis och rödbetor har idag utkonkurrerats av den liknande men lite finare klingande boeuf bourguignon. Kryddpeppar generellt är väl en smak på utdöende?

Kåldolmar

Chili con carne

Supermaten kål har fått rejält ett uppsving på många fronter de senaste åren, men just kåldolmen känns lite för avancerad för dagens familjer. När det väl finns tid för att laga tidskrävande mat lagas det hellre något mer modernt. Synd, för kåldolmar är ju så gott?

Annons

Chili con carne

Chili con carne

Ses sällan till länge? Möjligen i utvecklad form av chili sin carne med en rejäl dos koriander på toppen, eller en mustig långkok texasgryta. Men kombinationen köttfärs och röda bönor har blivit desto mer sällsynt.

Fiskbullar

fiskbullar

Kritiserad av generationer av barn. Smidigt förvisso, men konserverad mat i sås känns som ett koncept på utdöende i allmänhet. I kombination med märklig konsistens känns det som att många andra enkla fiskrätter baserade på smidig styckfryst fisk tagit över fiskbullens roll. Dessutom har vegobullen klivit in som ersättare till en som inte vill ha köttbullar. Men, med det sagt har fiskbullen ändå en trogen skara anhängare!

Annons

Flygande Jakob

flygande jakob

Frukt i mat (och kanske banan framförallt) är en riktig vattendelare! Dessutom i kombination med grädde, bacon och nötter känns rätten kanske inte helt tidsenlig idag.

Lever

lever

En rätt som höll ställningarna i matsalar och på matbord förvånansvärt länge, med tanke på hur illa omtyckt det varit. Andra älskade det. Men nu se vi sällan lever på menyn.

Annons

Varma mackor

varma mackor

Tomaten var alltid för varm och skinkan hade alltid torkat i kanterna. Den här klassikern finns absolut kvar, fast i uppdaterade former. Rostbrödet har bytts ut mot levain och klassiska pålägg som skinka, en tomatskiva och hushållsost har bytts ut som soltorkad tomatpesto, serrano och taleggio.

Bruna bönor

Bruna bönor med fläsk

De sötmjuka bruna bönorna serverades med stekt fläsk eller falukorv och var en klassiker på lunchrestaurangerna.

Annons

Fruktcocktail med vispad grädde

Fruktcocktail

Och sist men inte minst – 70- och 80-talets kanske vanligaste efterrätt? En burk fruktcocktail och en klick grädde. Svårare än så behövde det inte vara och alla var nöjda!

Foto: TT, Scan

Annons