Annons

Annons

Experten: Så nyttigt är det med varmt citronvatten

Att dricka varmt citronvatten är senaste hälsotrenden. Men är det så fantastiskt? Och måste det vara färsk citron – eller kan man använda färdigpressad på flaska?

Fråga: Det pratas så mycket om att dricka varmt citronvatten på morgonen. Är det bra? Och måste man pressa citron eller funkar det lika bra med färdigpressad som man köper i plastcitron?

Svar: Varmt eller ljummet citronvatten upplevs av en del som lite lugnande för magen. Den huvudsakliga förklaringen är att ljummen dryck är snällare för magen än iskall. Ljummen dryck tas också upp lite bättre.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Att ha citron i vattnet ger också ett litet extra tillskott av näring. Ju mer man tar, desto mer näringsämnen får man med. Jag har respekt för att en del upplever positiva hälsoeffekter av citronvatten. Är det så i ditt fall så kan du såklart fortsätta med det. Däremot blir det svårt att motivera det rent vetenskapligt. Utifrån ett näringsperspektiv så är färsk citron, färskpressad citron och koncentrerad citron i stort sett samma sak. Det skiljer sig en aning från ett enskilt näringsämne till ett annat, men jag skulle säga att du lika gärna kan ta färdigpressad citron som färsk. Då blir sannolikt svinnet mindre också – det blir inte en massa citroner liggande bortglömda i kylen som vi sedan får slänga.

Som kuriosa kan nämnas att citrusskal innehåller mer vitamin C, kalcium, kalium och magnesium än själva citrusfrukten. Vanligen kanske vi inte använder citrusskal till annat än att smaksätta sockerkaka och liknande med, men kanske borde vi börja göra det – fruktskal är i allmänhet mycket näringsrika. Det vi dock bör ha i åtanke är att gärna välja Kravmärkt för att minska mängden bekämpningsmedelsrester. Att torka skal, pulvrisera dem och ha i brödbaket, müslin eller frukostgröten är bra tips. Om inte annat så smakar det gott och ger en gnutta mer näring.

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…