För vissa har det varit en kamp sedan livets början, medan andras liv vänds upp och ner av beskedet långt senare. Att ha en kronisk sjukdom kan vara en ensam och smärtsamt situation. Trots att sjukdomen inte går att bota har du rätt till hjälp och stöd i din vardag för en optimal livskvalité. Här kan du läsa intervjuer med andra som är kroniskt sjuka och få hjälp och tips om hur du hanterar din sjukdom.
Genom sitt Instagramkonto vill Henrik Wahlström öppna upp samtalet om psykisk ohälsa och sprida kunskap om bipolär sjukdom – diagnosen som han själv så länge höll hemlig från omvärlden.– Vi måste sluta ducka de här ämnena, säger han.
Chock, sorg och ilska. Att få veta att man drabbats av en obotlig diagnos väcker många känslor. Risken att drabbas av psykisk ohälsa kan också öka, enligt psykologen Dag Härdfeldt.
Sophia ”Fia” Anderberg har lidit av ångest i många år, och ofta kopplat till kropp, mat och träning. Men en dag undrade hon om inte livet borde handla om mer än kroppshat och sökte hjälp – och vågade prata.
När skådespelaren Nina Gunke nyligen berättade att hon drabbats av Alzheimers var det många som blev berörda. Och Nina är inte den enda kändisen som varit öppen med att ha diagnosticerats med en kronisk sjukdom.
Hon tränade på elitnivå och har alltid identifierat sig som en högpresterande person, både fysiskt och mentalt. När kroppen sa ifrån trodde både läkarna och Helena att hon var utmattad, en felaktig teori som dessutom förvärrade konsekvenserna av ME – sjukdomen hon egentligen drabbats av.
Det började som återkommande infektioner och en oförklarlig trötthet. Fyra år senare, och efter en kamp mot vården, fick författaren Karin Alvtegen diagnosen ME. I dag jobbar hon aktivt för att acceptera att tillvaron successivt monteras ner till ett minimum.