Annons

Annons

”Är det normalt att vara oskuld vid 35”

Fråga:
Är man onormal om man vid 35 års ålder fortfarande är oskuld? Jag har hånglat med olika killar genom åren men känner ingenting. Det känns som om jag står utanför mig själv. Jag hade en normal barndom, om än med skilda föräldrar.

Annons

Anna

Svar:
Det är min uppfattning att livet är alltför värdefullt för att man inte söka hjälp när man lider av sådana begränsningar som det här utgör för dig. Jag kan dock bara ge dig några öppna reflektioner på ditt problem, inte bota eller dra några definiti va slutsatser. Oron för att inte ha haft sex eller en relation som inkluderat sex handlar också om en existentiell oro – en rädsla för att förbli ensam, att vara den där personen som blir över, som aldrig får till det.

Gilla MåBra på Facebook

Sexdebuten är en symbolisk handling som handlar om att ta steget in i vuxenvärlden som en ”fullkomlig” man eller kvinna. Det viktiga är inte om man fortsätter att ägna sig åt samlag. Det viktiga är att ha gjort det – åtminstone en gång. Att som vuxen inte passerat oskuldsgränsen kan ställa till med problem med självkänslan och självbilden.

Vi påverkas av vår historia om vi under uppväxten känt oss oälskade. Den som separerats från eller förlorat någon viktig person, blivit mobbad eller har andra jobbiga erfarenheter kan i vuxen ålder dra sig undan sociala kontakter, trots längtan efter gemenskap. Då kan ensamheten lätt tolkas som ett bevis på att man är oönskad och mindre värd.

De gånger du varit nära en man har du inte känt någonting och kanske handlar ditt problem om rädsla för närhet och intimitet. Du berättar att du känner att du står utanför dig själv och det låter som att du skulle behöva lära känna dig själv på ett ärligt och lite djupare plan än du nu gör. Jag rekommenderar en professionell samtalskontakt samt egna små utmaningar. En sådan utmaning kan vara att du ser dig omkring och fantiserar om någon du skulle ha lust att omfamna. Att du faktiskt tränar på att hålla kvar känslor som handlar om lust och längtan.

Annica

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…